Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Права інвесторів можуть захищатися ефективніше

11 жовтня 2017, 09:01
180
0
Реклама

Півроку тому у Верховній Раді було зареєстровано законопроект № 6303, який удосконалює захист інвесторів від зловживань на ринках капіталу. Документ спрямований на посилення інституційної та фінансової незалежності НКЦПФР і створення правових умов для здійснення нею міжнародної співпраці.

Шлях досягнення такої мети - виконання Україною вимог, необхідних для приєднання НКЦПФР до Меморандуму принципів Міжнародної організації регуляторів ринків цінних паперів ІOSCO. Це багатосторонній договір про обмін інформацією між регуляторами ринків цінних паперів і запобігання зловживанням на фінансових ринках. Тому законопроект забезпечує запровадження базових принципів IOSCO, європейських директив і рекомендацій МВФ до законодавства України.

Розробники проекту запропонували законодавчо закріпити гарантії незалежності НКЦПФР, а також надати регуляторові реальний інструментарій для виявлення та запобігання правопорушенням, захисту інвесторів у цінні папери.

Поки що законопроект пройшов лише науково-експертний розгляд у Парламенті, отримавши резолюцію про необхідність доопрацювання. Водночас в ІOSCO мають протилежну думку про документ - там запропоновані заходи цілком схвалили.

У зв'язку з цим МВФ, Світовий банк, ЄБРР, USAID і Представництво ЄС в Україні, звертаючись у листі до Президента, Уряду й фінансових регуляторів, підкреслили важливість швидкого прийняття зазначеного законопроекту. Це дозволить Україні приєднатися до 114 країн-членів ІOSCO, які контролюють понад 95 % світового ринку капіталу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини