Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Систему регулювання ринку фінпослуг буде переформатовано

10 жовтня 2017, 13:45
204
0
Реклама

НКЦПФР повідомила про отримання Президентом, Верховною Радою, Кабміном і державними регуляторами фінансового ринку листа від міжнародних організацій із закликом завершити консолідацію функцій щодо держрегулювання ринків фінансових послуг. Йдеться про прийняття закону на базі законопроекту № 2413а, що передбачає розподіл регуляторних повноважень Нацкомфінпослуг між НБУ та НКЦПФР.

МВФ, Світовий банк, ЄБРР, USAID і Представництво ЄС в Україні заявили про готовність співпрацювати з Верховною Радою у процесі підготовки законопроекту до розгляду в другому читанні та в подальшій реалізації передачі зазначених повноважень.

Нагадаємо, президентський законопроект № 2413a, іменований в професійному середовищі «законом про спліт», передбачає реформування системи державного регулювання фінансового ринку шляхом розподілу повноважень Нацкомфінпослуг між НБУ та НКЦПФР. Передбачається, що це оптимізує систему держрегулювання ринку і підвищить її ефективність.

Відповідно до документа повноваження щодо регулювання та нагляду за страховими й лізинговими компаніями, кредитними спілками та іншими небанківськими кредиторами, кредитними бюро, ломбардами й іншими фінансовими установами переходять до Нацбанку. Своєю чергою НКЦПФР на додаток до наявних функцій отримає повноваження щодо регулювання та нагляду за недержавними пенсійними фондами, емітентами іпотечних сертифікатів, фондами фінансування будівництва й агентствами нерухомості.

Законопроект № 2413а було зареєстровано 20.07.2015 р. і через рік було прийнято тільки в першому читанні. Відтоді він чекає свого розгляду законодавцем для схвалення в цілому. Цілком можливо, що заклик міжнародних організацій приведе до остаточного вирішення цього питання до кінця поточного року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини