Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкам тепер не потрібно надсилати скан-копії документів Нацбанку для перевірки фінансових операцій

5 жовтня 2017, 14:15
217
0
Реклама

Нацбанк повідомив про спрощення формального супроводу операцій щодо придбання та перерахування за кордон валюти: скасовано зобов'язання банків надсилати до НБУ скан-копії документів, на підставі яких вони здійснювали аналіз фінансових операцій своїх клієнтів. Регулятор обґрунтував це спрощення тим, що банківські установи можуть самостійно виявляти ризикові фінансові операції. Вони повинні без втручання НБУ запобігати ризиковій діяльності й ефективно керувати ризиками.

Зокрема, тепер не потрібно надсилати скан-копії:

- виписок клієнтів і документів, що є основою для здійснення операцій, окрім рішення емітента про виплату дивідендів іноземному інвесторові (використовується для аналізу попиту);

- висновків щодо кожного договору, анкет клієнтів та інших документів стосовно вжитих банком заходів під час аналізу й перевірки інформації про фінансові операції та їх учасників.

У НБУ сподіваються, що прийняте рішення звільнить значні матеріальні й технічні ресурси банків та посприяє ефективному, ризик-орієнтованому підходу до аналізу фінансових операцій клієнтів.

Важливо врахувати, що ця оптимізація стосується лише банків, тоді як для їхніх клієнтів формальні процедури залишаються незмінними.

Зазначені зміни передбачено постановою НБУ № 98 від 03.10.2017 року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини