Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Законодавець урегулював сферу електронних довірчих послуг

5 жовтня 2017, 11:51
207
0
Реклама

Верховна Рада прийняла Закон «Про електронні довірчі послуги», що визначає правові та організаційні принципи надання електронних довірчих послуг (у тому числі транскордонних), права та обов'язки учасників таких відносин, порядок здійснення держнагляду, а також засади здійснення електронної ідентифікації. Закон спрямований на гармонізацію українського регулювання з відповідними нормами ЄС.

Документом передбачено вільний обіг електронних довірчих послуг в Україні, а також визнання послуг, які надаються іноземними постачальниками. Для бізнесу це означає врегулювання сучасних можливостей адміністрування за допомогою електронної ідентифікації (BankID, MobilD), електронного підпису та печатки, електронної рекомендованої поштової доставки, фейк-контролю електронних ресурсів. Раніше в Мін'юсті заявляли, що запровадження в Україні системи електронних довірчих послуг є ключовим для інтеграції країни до інформаційного простору ЄС.

Користувачі електронних довірчих послуг матимуть свободу вибору їх постачальника. Також вони зможуть ініціювати блокування або поновлення свого сертифіката відкритого ключа. Водночас користувачі зобов'язані забезпечувати неможливість доступу сторонніх до свого ключа, а також негайно повідомляти постачальника послуги про підозру або факт компрометації ключа.

Керівник парламентського комітету з питань інформатизації та зв'язку Олександр Данченко звернув увагу на те, що акредитовані центри сертифікації ключів, які вже існують, автоматично вносяться до довірчого списку, електронні цифрові підписи й сертифікати відкритих ключів використовуються до завершення строку їх дії, але не довше за два роки з дня набрання чинності Законом.

Закон «Про електронні довірчі послуги» прийнятий на базі законопроекту № 4685 і набере чинності через рік із дня опублікування.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини