Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Парламент прийняв Закон про внесення змін до процесуальних кодексів

3 жовтня 2017, 15:26
255
0
Реклама

3 жовтня Верховна Рада прийняла президентський законопроект № 6232 «Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів». Закон набере чинності приблизно через 35 днів після того, як Президент призначить перших суддів нового Верховного суду (нині йому рекомендовані 111 кандидатів).

Нововведень передбачається багато, їх слід уважно вивчати, поки що ж звернемо увагу на найбільш значущі, які мають у цілому позитивний характер для бізнесу.

Новація 1. Вводиться нова «послуга» судів - процедура врегулювання спорів за участю судді. На тристоронніх зустрічах суддя зобов'язаний розповісти сторонам про те, що їм доведеться робити, якщо вони все ж наполягатимуть на суді за повною програмою. У рамках двосторонніх переговорів (із кожною зі сторін спору окремо) суддя також може цілком офіційно оголосити одне з найпопулярніших пояснень судових невдач: «практика Верховного суду така...». Проте в цілому ця процедура спрямована на те, щоб сторони за допомогою судді прийшли до певного компромісного варіанту вирішення проблеми й не вплутувалися в багаторічні розгляди в усіх трьох інстанціях.

Новація 2. Передбачено повноцінне врегулювання подання доказів в електронній формі. Роздруківки доказів подавати не обов'язково - достатньо надіслати оригінал чи електронну копію, завірену ЕЦП. Утім, електронні копії письмових документів доказової сили, як і раніше, не матимуть: суду потрібно буде пред'являти оригінал.

Новація 3. Вирішено, як працюватиме Вищий суд з питань інтелектуальної власності. Процес формування цього суду щойно запущено, він буде єдиним судом першої та апеляційної інстанцій у справах, пов'язаним із об'єктами інтелектуальної власності та питаннями недобросовісної конкуренції. Те, що такими складними питаннями займатимуться не всі поспіль, а досить обмежене число фахівців, дасть можливість правильніше приймати рішення.

Новація 4. Широко запроваджується спрощене позовне провадження. Ця процедура буде доступною в простих і малозначних справах, про її застосування треба буде подавати клопотання. Головні її відмінності від розгляду позову за всією формою - скорочені строки (не більше 60 днів) і можливість проводити засідання без присутності сторін, свідків та інших учасників. Усе це дозволить оперативно виносити рішення й не допускати умисного затягування справи.

Новація 5. З'явиться Єдиний державний реєстр виконавчих документів. Створюється він за аналогією з іншими реєстрами, і до нього потраплятимуть усі документи, на підставі яких простого громадянина, юридичну особу, фізособу-СПД, орган влади зобов'язують виконати певні дії, а в разі відмови - мають право змусити його «до сприяння». Із цього випливає, що якщо документа немає в реєстрі - ніхто й не зобов'язаний його виконувати. Водночас можна буде відстежувати, чи не з'явився в реєстрі документ, який зобов'язує, наприклад, списати всі гроші вашого потенційного покупця.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини