Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Національний банк: в Україні біткойн поза законом

25 вересня 2017, 09:59
205
0
Реклама

У Нацбанку озвучили довгоочікувану офіційну позицію щодо статусу біткойнів в Україні: його не можуть визнати ані валютою, ані платіжним засобом. Заступник голови НБУ Олег Чурій вказав на те, що у біткойнів немає центрального емітента, тому його визнати валютою не можна. Не відповідає він і ознаками платіжного засобу. Одночасно в Нацбанку вбачають шахрайські ризики в криптовалюті. Цю думку підтримав і керівник НКЦПФР Тимур Хромаєв, пославшись на повну відсутність захисту прав інвестора криптовалют.


Позиція фінансових регуляторів поки що окреслена лише коментарями керівництва. Але цілком можливо, що в найближчому майбутньому питанню криптовалют приділять увагу вже й на рівні законодавства. Адже з огляду на стрімке поширення криптовалют і неоднозначні урядові оцінки таких платіжних систем в світі регулятори в Україні будуть просто змушені закріпити їх правові ознаки в нормативних документах. Насамперед варто очікувати уточнення термінології і формулювань у законодавстві щодо валюти і платіжних засобів (швидше за все вони будуть спрямовані на мінімізацію шахрайських ризиків, про які говорили чиновники).


Однак не можна виключати й того, що в недалекому майбутньому актуальне бачення біткойну буде кардинально змінено, і криптовалюти стануть повноцінним фінансовим інструментом у правових межах. Адже вже сьогодні його починають застосовувати як актив юридичні особи, вносячи цю криптовалюту до статутного капіталу і приймаючи її як оплату за надані послуги. Проте на криптовалюти бізнес у цілому поки що дивиться з побоюванням і озвучена позиція НБУ та НКЦПФР тільки додала сумнівів із приводу надійності біткойнів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини