Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Держпраці нагадала головні вимоги, яких мають дотримуватись роботодавці під час звільнення працівників

5 вересня 2017, 16:00
317
0
Реклама

Відповідно до Кодексу законів про працю (КЗпП) трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у разі скорочення чисельності (штату) працівників. Держпраці в повідомленні на своєму сайті, розміщеному 5 вересня, нагадала: якщо роботодавець прийняв таке рішення, то він має дотриматись під час звільнення низки процедурних зобов'язань.

1. Звернення до профспілки про проведення консультацій з питань скорочення. Детально про це йдеться в КЗпП і Законі «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності». Таке звернення має бути зроблене не пізніше ніж за 3 місяці до звільнень, що намічаються.

2. Визначення переважного права на залишення на роботі. Слід враховувати пільгові категорії працівників, звільнення яких за ініціативою роботодавця заборонено: вагітні жінки та жінки, які мають дітей у віці до трьох років, самотні матері за наявності дитини у віці до 14 років або дитини-інваліда.

3. Попередження працівників про можливе скорочення та пропозиція іншої роботи. Про звільнення працівники попереджаються не пізніше ніж за 2 місяці. Одночасно з попередженням про звільнення роботодавець пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві (якщо така є).

4. Повідомлення Державній службі зайнятості про заплановане масове вивільнення. Інформація подається не пізніше ніж за два місяці до вивільнення працівників.

5. Звернення до первинної профспілкової організації щодо скорочення чисельності працівників. Це необхідно, осікльки в КЗпП визначено, що розірвання трудового договору на підставі скорочення штату може бути проведене тільки за попередньою згодою виборного органу (профспілкового представника) первинної профспілкової організації, членом якої є працівник.

6. Звільнення працівника, видача йому трудової книжки і проведення розрахунку. Воно має відбуватися не раніше закінчення двомісячного попереджувального строку, але за бажанням самого працівника може проведене і раніше. Працівникові виплачується вихідна допомога в розмірі не менше середнього місячного заробітку і всі суми, що належать йому від підприємства. Виплата провадиться в день звільнення.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини