Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Стягнення боргів відкладуть до дня перемоги

30 серпня 2017, 13:45
206
0
Реклама

Уряд вніс до парламенту проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» щодо встановлення строків позовної давності до вимог кредиторів (кредитодавців)» (№ 7045 від 29.08.2017).

У пояснювальній записці до нього зазначається, що на сьогодні відсутні реальні правові механізми стягнення заборгованості з позичальників та їх поручителів, які знаходяться на тимчасово окупованій території України, за кредитними договорами, а також механізми реалізації вимог про звернення стягнення на майно, що передане в заставу за такими кредитними договорами, яке знаходиться на тимчасово окупованій території.

При цьому Цивільний кодекс обмежує строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права чи інтересу, шляхом визначення загальної позовної давності тривалістю в три роки. Водночас передбачено, що для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною.

Щоб встановити таку давність, і пропонується внести зміни до Закону «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», якими встановлюється право вимоги кредиторів (кредитодавців) про стягнення заборгованості з позичальників та їх поручителів (включаючи вимоги про стягнення неустойки (штрафу, пені)) з дня, наступного за днем повернення тимчасово окупованої території під загальну юрисдикцію України. З цього дня починатиметься перебіг позовної давності строком у три роки.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини