Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Спалювати побутові відходи будуть за правилами

29 серпня 2017, 13:13
322
0
Реклама

На сайті Мінрегіону розміщено проект його наказу «Про затвердження Змін до Правил експлуатації об'єктів поводження з побутовими відходами». Самі Правила затверджено наказом Мінрегіону від 04.05.2012 № 196.

Виявляється, нині чинні Правила нічого не говорять про об'єкти спалювання відходів, хоча в Україні є досвід їх експлуатації. У 1980-х на основі чехословацького обладнання (виробництва фірми «ЧКД-Дукла») у Києві, Харкові, Дніпропетровську та Севастополі було побудовано сміттєспалювальні заводи. Їх фактична потужність на вітчизняних відходах була на рівні 60 - 70 % від проектної, отримувана теплова енергія ефективно не використовувалася, блоки очищення газів виявилися недосконалими, тому в атмосферу потрапляли токсичні речовини. На сьогодні працює тільки завод у Києві («Енергія»).

Спалювання як метод поводження з відходами разом з перевагами має і серйозні недоліки. Але в світовій практиці все ж знайдено варіанти рішень, які роблять сміттєспалювальні підприємства ефективними з точки зору їх економіки, включаючи відповідність екологічним вимогам. У Європейському Співтоваристві введено в дію Директиву 2000/76/ЄС стосовно спалювання відходів, а потім Директиву 2010/75/ЄС про промислові викиди (інтегроване запобігання та контроль забруднення).

В Україні побутові відходи наразі стали розглядати як альтернативне паливо для виробництва теплової й електричної енергії, інвестори вивчають доцільність будівництва сміттєспалювальних заводів, тому нормування експлуатації подібних об'єктів є своєчасним.

У Правилах пропонується визначити, що «об'єкт зі спалювання побутових відходів - стаціонарний або пересувний об'єкт, призначений для спалювання побутових відходів, основною метою якого є одержання теплової та/або електричної енергії». Їх експлуатації буде присвячено окремий розділ. У ньому, зокрема, йдеться про те, що відходи повинні подати до системи спалювання тільки після досягнення в ній температури не менше 850° С; димові гази після останньої подачі повітря повинні нагріватися до температури понад 850° С і знаходитися при ній не менше двох секунд. При таких температурних режимах більшість шкідливих речовин у відходах і газах перетворюються на малонебезпечні продукти згорання.

Також у Правилах буде нормовано процедури дослідження проб повітря та ґрунту біля підприємств, а також показники вмісту забруднюючих речовин у стічних водах, шлаку та золі.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини