Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд зберігає плани впровадження накопичувального рівня пенсійної системи

18 серпня 2017, 10:37
172
0
Реклама

Віце-прем'єр-міністр Павло Розенко розраховує на запровадження в країні накопичувальної пенсійної системи з 1 січня 2019 року. На своїй сторінці у Facebook він написав: «Я розумію, що для втілення накопичувальної системи потрібно зробити багато. До січня 2018 року ми технічно не встигнемо. Але давайте приймемо чітке політичне рішення про те, що вона починає діяти з 1 січня 2019 року».

На його думку, півтора роки вистачає, щоб внести зміни до чинного законодавства, змоделювати систему і провести тестування.

Нагадаємо, що наявність в Україні другого рівня пенсійної системи - обов'язкового накопичувального - давно передбачено чинним законодавством. Його суть полягає в тому, що утворюється спеціальний фонд, кошти на індивідуальний рахунок працівника в якому відраховують роботодавці і сам працівник або хтось один з них - це ще не визначено. Свої кошти цей фонд повинен вигідно інвестувати, щоб рахунок працівника поповнювався і за рахунок того, що його гроші працюють.

Практика існування подібних систем у світі аж ніяк неоднозначна, у низці країн від них навіть відмовилися на користь так званої солідарної системи, яка наразі існує в Україні.

Головних недоліків у накопичувальної системи два:

- неминуче «просідання» солідарної системи при паралельній роботі накопичувальній, тобто внески до неї скорочуються;

- складнощі з вибором об'єктів для інвестування коштів накопичувальної системи: вони мають бути надійними та забезпечувати досить високу прибутковість. В Україні таких об'єктів зараз практично немає.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини