Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Правовий статус Bitcoin в Україні починають визначати

14 серпня 2017, 09:01
264
0
Реклама

Наприкінці минулого тижня дії силових органів щодо припинення роботи майданчика, на якому генерувалася криптовалюта Bitcoin, викликали численні та суперечливі коментарі в ЗМІ і в соцмережах. Така різність думок пов'язана з тим, що на сьогодні ніхто не може сказати, що ж таке криптовалюта з точки зору законодавства.

Нацбанк оприлюднив коментар заступника Голови НБУ Олега Чурія про статус Bitcoin в Україні. У ньому йдеться, що наразі Bitcoin не має певного правового статусу в Україні. Його визначення ускладнюється відсутністю консолідованого підходу до класифікації Bitcoin і регулювання угод з ним у світі.

Так, у низці країн офіційно дозволено операції з Bitcoin. Зазвичай вони розглядаються як товар або інвестиційний актив і для цілей оподаткування підпорядковуються відповідному законодавству. У деяких країнах Bitcoin визнають розрахунковою грошовою одиницею. Наприклад, законодавство ЄС сьогодні класифікує Bitcoin як «цифрове представлення вартості, яке не підтверджене центральним банком або державним органом і не прив'язане до юридично встановлених валютних курсів, і яке може використовуватися як засіб обміну для купівлі товарів і послуг, їх передачі і зберігання, і може придбаватися в електронному вигляді». При цьому обмін традиційними валютами на Bitcoin звільняється від сплати податку на додану вартість.

В окремих країнах Bitcoin класифікують по-різному: як віртуальну валюту, грошовий сурогат, нематеріальну цінність, віртуальний товар тощо. Зі свого боку, Національний банк України поки офіційно не підтримує жодне з існуючих визначень.

Для вироблення загальної позиції щодо правового статусу Bitcoin і його регулювання НБУ розпочав діалог з Міністерством фінансів, ДФС, Державною службою фінансового моніторингу, Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку, а також Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг. Це питання розглядатиметься на найближчому засіданні Ради з фінансової стабільності, яке планується провести до кінця серпня.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини