Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Україна повільно, але послідовно рухається до лібералізації ринку авіаперевезень

8 серпня 2017, 10:56
242
0
Реклама

До недавнього часу глобальний і національні ринки авіаперевезень були жорстко зарегульованими. У кінці минулого століття розпочався процес поступового зняття обмежень. Головним поштовхом для цього став процес глобалізації. Проте в цілому лібералізація авіаринку йде досить повільно, оскільки у нього багато противників. Головним аргументом проти лібералізації є те, що існують значні відмінності в рівні розвитку й економічної потужності авіакомпаній. Тому в разі зайвої відкритості будь-якого ринку місцеві авіакомпанії можуть бути просто задавлені потужними прибульцями. Проте лібералізація неминуча хоча б тому, що від неї виграють споживачі авіапослуг. Отже, питання тільки в строках та етапах просування до неї.

В Україні вже багато років головним в темі лібералізації авіаринку є питання угоди про спільний авіаційний простір між Україною та Європейським Союзом. Його підписання гальмує Іспанія, яка вимагає виключення з документа аеропорту в Гібралтарі, що є спірним в її відносинах із Великобританією. До речі, з цієї самої причини не може підписати аналогічну угоду з ЄС і Бразилія. На поступки іспанці йти не хочуть, називаючи питання статусу Гібралтара принциповим для себе. Можливо, питання вирішиться саме собою з виходом Великобританії з ЄС, тоді аеропорт Гібралтара автоматично буде виключено з угоди, що цілком влаштує Іспанію.

8 лютого 2017 року Уряд затвердив план робіт з лібералізації повітряного сполучення між Україною та країнами - членами Європейського Союзу до моменту укладення договору про спільний авіапростір з ЄС. Відповідно до нього Державіаслужба звернулася до авіаційних служб країн ЄС щодо розгляду на двосторонньому рівні питання зняття наявних обмежень на виконання регулярних повітряних перевезень.

Аналогічна робота ведеться і поза ЄС. Так, у грудні минулого року було знято багато обмежень для авіаперевезень між Україною та Ізраїлем. 4 серпня цього року відбувся перший раунд переговорів між Україною та Молдовою щодо нової редакції двосторонньої угоди про повітряне сполучення. Досягнуто домовленість про підписання під час наступного раунду переговорів протоколу з планами поетапної лібералізації повітряного сполучення, а також про засади захисних заходів, необхідних для виконання зобов'язань сторін.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини