Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Новому закону про Конституційний Суд - бути

31 липня 2017, 13:03
154
0
Реклама

Президент підписав нову редакцію Закону «Про Конституційний Суд України» на базі законопроекту № 6427-д. Нагадаємо, що одним з нововведень зазначеного Закону є механізм конституційної скарги - письмового клопотання щодо перевірки на відповідність Конституції України (конституційності) закону (його окремих положень), застосованого в остаточному судовому рішенні.

Таку скаргу зможе подати фізична чи юридична особа щодо рішення в її судовій справі, якщо вона вважає, що застосований в остаточному судовому рішенні в її справі закон України (його окремі положення) суперечить Конституції. Важливо врахувати, що одночасно передбачено і можливість забезпечення скарги шляхом встановлення тимчасової заборони вчиняти певну дію.

При цьому подати конституційну скаргу не зможуть юридичні особи публічного права (такими є юридичні особи, що створюються розпорядчим актом Президента, органу держвлади, органу влади АР Крим чи органу місцевого самоврядування).

Ще одним обмеженням є критерій прийнятності скарги. Документ відповідатиме цьому критерію в разі його відповідності формальним вимогам, а також якщо було вичерпано всі національні засоби юридичного захисту і з дня набрання остаточним рішенням законної сили минуло не більше трьох місяців.

Очікується, що Закон набере чинності вже в серпні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини