Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Старт пенсійної реформи став ближчим

14 липня 2017, 13:21
187
0
Реклама

Учора Верховна Рада прийняла за основу законопроект № 6614 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», який, по суті, є базовим законопроектом у межах пенсійної реформи. Реформа покликана осучаснити пенсії для діючих пенсіонерів і скоротити дефіцит Пенсійного фонду в майбутньому. Крім того, планується простимулювати працівників до більш тривалої трудової діяльності та більш пізнього виходу на пенсію.

Серед положень законопроекту - зміна солідарної системи пенсійного страхування; диференціація розмірів пенсій залежно від набутого страхового стажу й отриманого заробітку; заміна механізму відшкодування пільгових пенсій на сплату єдиного внеску; єдині підходи до обчислення пенсій. Крім того, передбачено проведення щорічного перерахунку пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати, з якого обчислено пенсію, на 50 % зростання зарплати в попередньому році і на 50 % індексу споживчих цін.

Важливо зауважити, що пенсійна реформа містить низку положень, на які варто звернути увагу роботодавцеві. Так, працівники будуть простимульовані до більш пізнього виходу на заслужений відпочинок (серед іншого за рахунок отримання і пенсії, і заробітної плати в повному обсязі). Крім того, передбачено зміну джерела фінансування виплати компенсації роботодавцям за створення робочого місця (передбачається, що виплата здійснюватиметься не з бюджету Пенсійного фонду України, а з бюджету Державної служби зайнятості).

Також серед інших положень реформи - ймовірне визначення нотаріусів агентами стосовно сплати пенсійного збору під час правочинів з купівлі-продажу нерухомості.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини