Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Режим деокупації Донбасу запропоновано врегулювати законом

13 липня 2017, 13:15
259
0
Реклама

Можливо, у найближчому майбутньому з'явиться спеціальний закон, що регулює правовий режим деокупації Донбасу. Текст відповідного законопроекту вже став доступним і в ньому можна виділити норми, що стосуються бізнесу.

Насамперед, розроблений РНБО проект вказує на те, що Російська Федерація здійснює збройну агресію й окупувала частину території України. Проект окреслює території Донецької та Луганської області, що визнаються тимчасово окупованими (їх конкретні межі визначає Міноборони). На цих територіях передбачається встановлення особливого правового режиму. При цьому Україна не нестиме відповідальності за протиправні дії РФ як держави-агресора і контрольованих нею незаконних збройних формувань на території окремих районів Донецької та Луганської областей.

Розробники законопроекту пропонують закріпити те, що режим уздовж лінії розмежування і порядок переміщення осіб та товарів через неї визначаються начальником Об'єднаного оперативного штабу ВСУ за погодженням із СБУ з урахуванням ситуації безпеки. Крім того, серед положень документа, що зачіпають інтереси бізнесу, важливо зазначити, що на тимчасово окупованих територіях будь-які органи, посадові та службові особи є незаконними (якщо їх діяльність здійснюється не відповідно до Конституції та інших законів України). Відповідно, будь-які їх дії як представників влади є незаконними і не створюють правових наслідків.

При цьому за фізичними та юридичними особами зберігається право власності й інші речові права на їх майно, придбане відповідно до законодавства України. Крім цього, передбачається, що особливості вчинення правочинів і реалізації інших прав та свобод людини і громадянина в окремих районах Донецької та Луганської областей регулюються Законом «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України». Проте режим в'їзду/виїзду в/з тимчасово окупованої території регулюватиметься новим законом.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини