Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд не відмовляється від ідеї земельної реформи

6 липня 2017, 15:11
152
0
Реклама

У процесі візиту до Великобританії, що наразі триває, де він бере участь у Конференції з питань реформ в Україні, Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що урядовий проект земельної реформи проходить широке обговорення з експертами, громадськими організаціями та об'єднаннями фермерів, щоб прийняти пакет правильних і зважених рішень. «Земельна реформа має проходити в інтересах громадян. Ми хочемо, щоб це був інструмент розвитку фермерства», - підкреслив Глава Уряду.

Він звернув увагу, що земельна реформа входить до загального пакета реформ програми співпраці з МВФ, проте передбачувані нею перетворення потрібні не стільки кредиторам, скільки самій Україні - для зміцнення економіки та зміни якості життя.

На початку липня Прем'єр-міністр говорив: «Ми займалися та займаємося підготовкою закону про обіг земель, а не скасуванням мораторію на продаж сільгоспземель».

Більш конкретним Володимир Гройсман був наприкінці травня, коли повідомив про деякі плановані параметри реформи: купівля землі має бути доступна тільки фізособам - громадянам України та в обсязі не більше 200 га на одну людину.

Тоді ж Уряд визнав, що тіньовий ринок землі в країні вже існує. Перший віце-прем'єр-міністр Степан Кубів привів статистику, згідно з якою в 2016 р. на неконкурентних принципах у користування було передано 1,5 млн га земель сільськогосподарського призначення. При цьому стартова ціна оренди за гектар становила всього 940 грн. На конкурсній основі передано в користування всього 42 тис. га земель за значно вищою ціною.

18 травня Верховна Рада не підтримала проект постанови про формування покрокової дорожньої карти проведення земельної реформи в Україні.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини