Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Уряд обіцяє інвесторам захист за англійським правом

7 липня 2017, 09:32
202
0
Реклама

6 липня на прес-конференції в Лондоні Прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що новий законопроект про приватизацію, днями схвалений Урядом і представлений для розгляду Національній раді реформ при Президентові України, дасть змогу інвесторам отримати захист за англійським правом.

«Поки буде проходити судова реформа, ми заклали в цей закон норму, що на весь приватизаційний процес буде поширюватися англійське право», - сказав прем'єр.

Законопроект передбачає також регулювання процесу приватизації одним законом (зараз їх сім), згідно з яким буде лише два типи об'єктів приватизації (замість п'яти) - великі та малі. Замість п'яти процедур приватизації пропонується залишити дві - аукціон і викуп. Великі об'єкти продаватимуться лише за участі авторитетних радників, а малі - через електронний майданчик ProZorro.

Нагадаємо, що англійське право доволі часто використовується в Україні при структуризації важливих і складних угод. Відбувається так тому, що воно є значно розвиненішим і гнучкішим порівняно з вітчизняним правом. Воно дає змогу закріпити в договорі положення, які ефективно забезпечують баланс прав та обов'язків сторін, але через низку причин не використовуються в українському законодавстві.

Друга причина полягає в тому, що суди України не завжди готові визнавати розроблені сторонами та закріплені в договорі юридичні конструкції, які формально не заборонені, але й не є узвичаєною практикою у нас в країні. У таких випадках і допомагає віднесення спорів до розгляду іноземними судами.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини