Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Круглий стіл «Чи є життя після кібератаки?»: оперативні коментарі

5 липня 2017, 11:04
173
0
Реклама

ЛІГА:ЗАКОН проводить Круглий стіл «Чи є життя після кібератаки?». Пропонуємо вашій увазі ключові тези виступів експертів-представників влади і бізнесу, юристів, бухгалтерів. Текст оновлюється.

- Перша потужна атака на Казначейство була ще в грудні 2016 року - про це розказала Голова Державної казначейської служби України Тетяна Слюз. Ця атака пройшла майже безболісно.

- Україна залишатиметься вразливою, поки користується російськими кодами. Має бути прийнятий спеціальний закон щодо кібербезпеки - законопроект знаходиться на розгляді ВР. Таким чином, кібербезпека знаходиться в політичній, правовій і технічній площинах. Поле бою зараз переходить в кібернетичний простір. Ми маємо запобігти ударам по критичним об'єктам інфраструктури.

- Мінфін: кібератака торкнулася платників податків і, на щастя, на цей період не припадала звітність. Це не стосується реєстрації налогових накладних, основний масив яких повинен був бути поданий до 30 травня. Ми не можемо не застосувати санкції у зв'язку з форс-мажором. Єдине реальне рішення - це внесення змін до Податкового кодексу - проект вже схвалений Кабміном.

- Мінфін: податкова не може перенести терміни звітності в зв'язку з форс-мажором. Рішення - це списання податкового боргу. Тому пам'ятайте про запасний варіант (в разі неприйняття Закону) - звертайтеся в ТПП для підтвердження форс-мажора в індивідуальному порядку. ТПП офіційно заявила про те, що буде розглядати заяви після повідомлення кіберполіції та ДФС.

- Сергій Лук'яненко, «Ліга:Закон»: ми не постраждали в зв'язку з нашою «кібергігіеною» - ми не тільки бекапіруємо, ми розбиваємо мережі, обмежуємо бухгалтерів і т.д. Це нескладно, просто не варто економити на фахівцях. Крім того, слід піклуватися про своїх користувачів, і не лише внутрішніх. Більшість зламів відбувається зсередини. Обійти систему захисту - завжди дорожче, ніж підкупити невдоволеного працівника. Тому думайте про свою безпеку.

- Вірус не тільки псував роботу, а й збирав інформацію. Тому електронні_ключі, з якими надсилалась звітність, вже скомпрометовані - їх необхідно замінити.

- Адвокат Juscutum Ксенія Проконова: є два шляхи: підтверджувати форс-мажор або рахувати збитки та шукати винуватого.

- Станом на вчора ТПП не видала жодного сертифікату. Довідка від кіберполіції не доказує причинно-наслідкового звязку. Необхідно залучати висновки спеціалістів. Тому, якщо згаданий законопроект не буде прийнято, платникам варто не погоджуватись на податковий борг, а йти до суду.

- Мінфін: повинен бути прийнятий Закон, тут немає місця для роз'яснень органу виконавчої влади. Платники повинні скористатися всіма механізмами: оскарження дій податкової в суд не виключає підтвердження форс-мажору через ТПП.

- Сергій Лук'яненко: ми досліджували вірус - там не все так страшно - він шифрує диск С, але якщо вами був задіяний диск D - все в порядку. Навіть найвитонченіші заходи не вбережуть від вірусу. Наприклад, наших бухгалтерів ми навчаємо, підсовуючи їм заражені листи - деякі все-таки відкривають.

- Голова Інтернет-асоціації України Олександр Федієнко: як мінімум до осені в сфері кібербезпеки ми залишаємося в правовому вакуумі, в якому зараз існуємо. Поки не буде законодавчо врегульоване питання кібербезпеки в країні, кожен забезпечує свою безпеку самостійно, доступними технічними засобами. Бізнес повинен захищатися.

- Сергій Лук'яненко: Ліга:Закон відкрила доступ до продукту Report. Хмарні сервіси також піддаються атакам, але на будь-яку силу є протидія. В «хмарі» працюють фахівці, прописані процедури, тому атаки відбиваються. Працювати з хмарними продуктами набагато безпечніше.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини