Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Санкції до російського бізнесу

20 червня 2017, 15:19
190
0
Реклама

Сьогодні компанія ЛІГА:ЗАКОН в продовження серії заходів, присвячених обговоренню санкційного указу, провела черговий круглий стіл. Цього разу представники ринку й експерти намагалися розглянути проблему в фокусі юридичному - а саме, впливу санкцій на договірні відносини.

Однак, не обійшлося і без обговорення вже звичного питання про те, чи уповноважена в принципі РНБО вводити такого роду санкції. Крім того, що сама законність подібних рішень є сумнівною, відсутність будь-якого порядку їх реалізації дає бізнесу можливість абсолютно обґрунтовано ухилятися від їх застосування.

До питання про заборону на розпорядження правами інтелектуальної власності представники ринку говорять про те, що ніякого розпорядження не відбувається - вони не передавали, не передають і надалі передавати права інтелектуальної власності нікому не планують. Стосовно поширення програмного продукту серед кінцевих користувачів, то на цей процес санкції не поширюються. Проте, проблеми є і в частині передання прав на використання програмних продуктів, а саме того, що стосується отримання оплати.

Юристи зійшлися на думці, що сьогодні всі ризики, пов'язані з введенням санкцій, - це проблема лише бізнесу і держава в її вирішенні допомагати не збирається (підтвердженням тому - відсутність на круглому столі представників держорганів). Бізнес про допомогу і не просить, - справляються самі. Є незручності суто технічні, пов'язані, наприклад, зі сплатою податків, поверненням валютної виручки, але за підтвердженням форс-мажору до ТПП звертатися не поспішають.

Глобально, юридичний ринок сприймає указ про санкції як черговий «сюрприз» від влади, до яких усі вже давно звикли. Розходяться лише в питанні про те, як вирішувати проблеми договірних відносин. Одні радять використовувати переговорні процедури, адже санкції як форс-мажор - питання спірне, а чекати судової практики - процес довгий. Інші радять йти до суду, адже до порядку виконання судових рішень ніхто поки ніяких змін не вносив.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини