Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Яким буде відновлення суверенітету на непідконтрольних територіях Донбасу

21 червня 2017, 12:21
180
0
Реклама

Одним з прийдешніх кроків із врегулювання ситуації на сході України має стати новий Закон «Про особливості державної політики з відновлення державного суверенітету України над тимчасово окупованою територією Донецької та Луганської областей України». З ключовими ідеями Закону можна ознайомитись в Концепції такого Закону, яка нещодавно стала доступною громадськості.

Так, Концепція вказує, що зараз ні за масштабами, ні за характером, ні за часом АТО вже не відповідає завданням зі звільнення тимчасово окупованих територій. У зв'язку з цим одним із ключових положень Закону має стати надання Президенту права застосувати Збройні Сили України та інші військові формування на окупованих територіях Донбасу. Крім того, передбачається, що Глава держави зможе вводити воєнний стан для реалізації цілей, передбачених вказаним Законом.

При цьому базовими положеннями державної політики з відновлення територіальної цілісності держави, серед іншого, є:

- відновлення суверенітету в міжнародно-визнаних межах України;

- пріоритетність політико-дипломатичних шляхів відновлення територіальної цілісності України та додержання Мінських домовленостей;

- використання всіх законних можливостей для захисту прав і свобод громадян України та всебічне сприяння відновленню та розвиткові гуманітарних і культурних зв'язків з громадянами України, які проживають на тимчасово окупованих територіях;

- опора на власні сили при максимальній реалізації міжнародного потенціалу.

Законопроект передбачає, що для безпосереднього керівництва заходами із забезпечення національної безпеки в Донецькій і Луганській областях, силами та засобами, які залучаються до їхнього здійснення, буде утворено Оперативний штаб, який підпорядковується Президентові та начальникову Генерального Штабу - Головнокомандувачу Збройних Сил України. Президент повинен буде затвердити повноваження, функції, завдання, порядок дії Оперативного штабу. Зокрема, на Оперативний штаб буде покладено функції з керівництва діяльністю військово-цивільних і військових адміністрацій у разі їх утворення в Донецькій і Луганській областях з питань національної безпеки і оборони.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини