Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Змінам у сфері стягнення аліментів дали зелене світло

8 червня 2017, 13:02
286
0
Реклама

Серед ключових новацій - зміни у наказному провадженні стягнення аліментів. Для такого стягнення особа, з якою проживає дитина, може звернутися до суду за місцем реєстрації або перебування із заявою про видачу судового наказу. За зареєстрованим місцем проживання або перебування можна подати заяву про стягнення аліментів, а також про сплату додаткових витрат на дитину, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення. Причому за такими вимогами судовий збір не сплачується.

Суд присудить на одну дитину - одну чверть, на двох дітей - одну третину, на трьох і більше дітей - половину заробітку (доходу) платника аліментів, але не більш як 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку (на кожну).

Також збільшено мінімальний розмір аліментів з 30 % прожиткового мінімуму на дитину до 50 %.

Змінено і порядок визначення та стягнення заборгованості за аліментами. Так, у разі виникнення заборгованості з вини платника аліментів їх одержувач має право на стягнення неустойки у розмірі 1 % суми несплачених аліментів за кожен день прострочення, але не більш ніж 100 % заборгованості.

Відповідальність платника аліментів настане через 7 днів з моменту повідомлення одержувача про необхідність сплатити певну суму. У разі несплати у цей строк пеня нараховується з наступного дня, а не з моменту отримання рішення суду.

Не допускається припинення провадження у справі про стягнення аліментів на підставі наявності спору щодо батьківства (материнства), визначення місця проживання дитини, участі одного з батьків або родичів у вихованні дитини, спілкування з дитиною.

Крім того, відтепер аліменти є власністю дитини, а той член сім'ї, на ім'я якого вони виплачуються, може розпоряджатися коштами лише в інтересах дитини. При цьому неповнолітня дитина може самостійно отримувати аліменти, що нараховуються, та розпоряджатися ними.

Зазначені нововведення передбачено Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку стягнення аліментів» № 2037-VIII.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини