Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Банкам дозволили купувати

24 листопада 2016, 09:02
163
0
Реклама

Банки зможуть вкладати власні валютні кошти в іноземні боргові папери. Нацбанк розширив можливості банків щодо управління короткостроковою ліквідністю в іноземній валюті. Раніше банки могли використовувати тимчасово вільну ліквідність в іноземній валюті для надання цих коштів як міжбанківських кредитів або розміщувати їх на кореспондентських рахунках. Тепер за свої валютні кошти вони зможуть купувати високоліквідні іноземні боргові інструменти з високим кредитним рейтингом за спрощеним порядком.

Для здійснення таких операцій необхідно відповідати низці вимог. По-перше, уповноважений банк повинен мати генеральну ліцензію на залучення й розміщення іноземної валюти на міжнародних ринках. По-друге, емітентом боргових цінних паперів має бути міжнародна фінансова організація або іноземна держава (країни G-7).

Емітент боргових цінних паперів, які є об'єктом інвестиції, повинен мати офіційну рейтингову оцінку не нижче "АА -" / "Аа3", підтверджену як мінімум двома провідними світовими рейтинговими компаніями - Fitch Ratings, та/або Standard Poor's, та/або Moody's.

За новим порядком банки зможуть розміщувати кошти у високоліквідні іноземні боргові інструменти з високим кредитним рейтингом без отримання індивідуальних ліцензій.

За інформацією Нацбанку, залишок коштів на коррахунках українських банків у банках-нерезидентах протягом року коливається в межах від 4,5 млрд до 5,5 млрд доларів. В основному, це кошти у вільно конвертованій валюті.

Зазначені зміни затверджено постановою Правління НБУ від 22 листопада 2016 року № 406 «Про внесення змін до Інструкції про порядок видачі індивідуальних ліцензій на здійснення інвестицій за кордон». Вони набирають чинності з 23 листопада 2016 року.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини