Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пропонують змінити принцип

8 листопада 2016, 09:04
236
0
Реклама

Акцизний збір на паливо повинен спочатку надходити до центрального бюджету. Експерти ринку нафтопродуктів пропонують перенести суми, які надходять від роздрібного збору на паливо, до базового акцизу на бензин, дизпаливо та скраплений газ. Базовий акциз пропонують справляти на етапі виробництва або перетину кордону України (при імпорті). А згодом перераховувати ці кошти з центрального до місцевих бюджетів.

З 2015 року було введено збір з роздрібної реалізації підакцизних товарів (у т. ч. і палива). На сьогодні роздрібний акциз надходить до бюджетів місцевих громад, а громади, у свою чергу, повинні використовувати ці кошти на ремонт місцевих доріг. Проте, як стверджують експерти, місцеві громади недоотримують мільярдні суми надходжень, оскільки заправки перестають платити цей збір, входячи в корупційну змову з місцевою владою.

За словами президента Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України Леоніда Косянчука, пропоновані зміни дозволяють не лише зберегти, а й збільшити доходи місцевих і центрального бюджетів, а заразом ліквідувати тіньовий сегмент паливного ринку. Крім того, будуть збережені справедливі конкурентні умови на ринку нафтопродуктів.

Проте в Мінфіні вважають, що реформування роздрібного акцизу на паливо призведе до втрат місцевих бюджетів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини