Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Опубліковано петицію

24 жовтня 2016, 09:01
160
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

На сайті Кабінету Міністрів опубліковано онлайн-петицію з вимогою якісного оновлення державних даних на відкритих ресурсах.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Після прийняття 2015 року змін до Закону «Про доступ до публічної інформації» в законодавчому полі з'явилося поняття «відкритих даних» - публічної інформації в форматі, що дозволяє її автоматизовану обробку електронними засобами, вільний і безкоштовний доступ до неї та подальше використання. Низка державних реєстрів повинна бути опублікована у форматі відкритих даних.

Проте доступ до автоматичної обробки цих даних досі закритий. Оперативне опублікування інформації держорганами, як зазначають автори петиції, дозволило б дізнаватися про рейдерську атаку в день зміни директорів або учасників-юросіб, перевіряти надійність контрагентів та уникати фіктивних підприємств, аналізувати роботу податкової щодо відшкодування ПДВ та ін.

ПРОТЕ:

Автори петиції заявляють, що вимоги Закону та підзаконних актів повністю або частково не виконуються ДФС, Мінфіном та МЕРТ. У зв'язку з цим вони просять:

- внести зміни до наказу Мін'юсту від 28.03.2016 № 897/5 «Про затвердження Переліку інформації, що підлягає оприлюдненню у формі відкритих даних, розпорядником якої є Міністерство юстиції», якими зобов'язати публікувати відкриті дані про засновників-юросіб і кінцевих бенефіціарів та щоденно оновлювати дані;

- забезпечити опублікування Державною фіскальною службою даних про платників ПДВ та інформації про відшкодування ПДВ у порядку, передбаченому Положенням КМУ № 835;

- забезпечити опублікування МЕРТ у форматі відкритих даних інформації про застосування спеціальних санкцій, передбачених Законом України «Про зовнішньоекономічну діяльність», в порядку згідно з Положенням КМУ № 835.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини