Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АМКУ проти картелів

8 серпня 2016, 09:04
221
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Антимонопольний комітет закликає бізнес повідомляти про виявлені факти щодо змови між учасниками на певному ринку (картель).

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Антимонопольний комітет зазначив, що результатом змови між учасниками картелю може стати фактична монополізація ринку. А це призведе до:

- прямого підвищення цін для кінцевого споживача;

- значних фінансових витрат у клієнтів;

- зниження рівня добробуту в суспільстві.

Вважається, що картелі набагато шкідливіші для споживачів, ніж антиконкурентні дії, де витрати та вигоди втручання зазвичай ретельно зважуються.

Більшість великих країн з антикартельним правозастосуванням тепер мають програми пом'якшення покарання, і багато таких програм було посилено в останні роки.

Сьогодні конкуренційне законодавство України за певних умов передбачає навіть повне звільнення особи від відповідальності за антиконкурентні узгоджені дії.

Так, відповідно до ч. 5 ст. 6 Закону «Про захист економічної конкуренції» особа, що вчинила антиконкурентні узгоджені дії, але раніше за інших учасників цих дій добровільно повідомила про це Антимонопольний комітет України чи його територіальне відділення та надала інформацію, яка має суттєве значення для прийняття рішення у справі, звільняється від відповідальності за вчинення антиконкурентних узгоджених дій, передбаченої ст. 52 цього Закону.

ПРОТЕ:

Звільнення від відповідальності можливе за декількох умов. Зокрема, після звернення до АМКУ необхідно припинити участь у картелі, а також надати всі докази або інформацію стосовно вчинення порушення, про які відомо такому учаснику та які він може безперешкодно отримати. Також неможливе звільнення від відповідальності особи, яка ініціювала створення картелю, або керувала ним.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини