Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Мінюст хоче зупинити рейдерство

4 серпня 2016, 09:05
196
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Міністерство юстиції розробляє законопроект, який звузить принцип екстериторіальності та посилить кримінальну відповідальність за рейдерство.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Згідно з повідомленням Мінюсту в Україні в 2015 році сталося 3 тисячі рейдерських захоплень, 90% з яких були успішними. Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації, яка функціонує з початку 2016 року, розглянула приблизно 250 скарг на рейдерство та 150 з них задовольнила. Але, очевидно, що державні та правоохоронні органи не справляються з лавиною рейдерства, яка поглинає країну. Найпопулярніша сьогодні схема: зміна корпоративних прав в ЄДР. Мінюст готує зміни до законодавства, щоб це зупинити. Та лише законодавчих змін недостатньо, вважають юристи.

Керуючий партнер юркомпанії Juscutum Артем Афян нагадує, що в Верховній Раді вже є зареєстрований законопроект № 4216 від 14.03.2016 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії протиправному поглинанню та захопленню господарських товариств», який робить обов'язковим нотаріальне підписання будь-яких дій з передачі корпоративних прав. Це могло б зупинити один з основних порталів для рейдерства, говорить юрист.

Крім того, найважливіші державні реєстри, зокрема реєстр корпоративних прав, повинні бути більш захищеними. Вже настав час говорити, що реєстри повинні бути реалізовані за технологією Blockchain. Також мають бути реалізовані сервіси, які дозволятимуть власникам корпоративних прав встановлювати додатковий захист. Вже засобами реєстру можна буде вирішити: чи потрібна компанії екстериторіальність, чи ні, пояснює юрист. Але для цього потрібна відповідна технологічна база.

ПРОТЕ:

Усі зусилля можуть виявитися марними, якщо не буде знищено основу рейдерства - корупцію в держорганах та підкуп суддів. Доти, поки рейдери не переконаються в невідворотності покарання, всі зміни до законодавства не дадуть бажаного ефекту, вважає Артем Афян.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини