Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

Пайовий внесок забудовників

3 серпня 2016, 09:04
221
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У Системному звіті зменшення корупційних ризиків та створення умов для залучення інвестицій у будівництво Рада бізнес-омбудсмена рекомендує скасувати або вдосконалити механізм сплати пайових внесків забудовниками.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Серед основних проблем, пов'язаних з пайовим внеском, виділено такі:

- за своєю природою цей платіж є додатковим прихованим податком, який збільшує вартість будівництва та підключення до інженерних мереж;

- відсутній облік надходжень від пайового внеску;

- вартість побудованих замовником інженерних мереж часто перевищує розмір пайового внеску;

- без сплати пайового внеску неможливо отримати поштову адресу та зареєструвати право власності на об'єкт;
- при реконструкції будівлі сплата пайового внеску також обов'язкова.

У зв'язку з цим Рада бізнес-омбудсмена рекомендує профільному Міністерству спільно з представниками професійного бізнес-співтовариства, експертами підготувати зміни до законодавства щодо скасування пайового внеску забудовників або вдосконалення існуючого підходу. Наприклад, уповноваживши КМУ, встановити єдиний порядок сплати і розрахунку внеску, забезпечити цільове використання внеску, зобов'язати місцеві органи влади публікувати регулярну інформацію для широкої громадськості про розміри акумульованих внесків та напрямів їх використання.

ПРОТЕ:

Фактично Рада бізнес-омбудсмена включила до свого звіту давню вимогу будівельної галузі, яка постійно виноситься на розгляд профільних відомств. Відсутність успіхів багато в чому визначається тим, що основним аргументом противників змін є ризик зниження надходжень до місцевих бюджетів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини