Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПОХІДНІ ПОЗОВИ

25 квітня 2016, 09:06
214
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

З 1 травня 2016 року у власників українських підприємств з'являється такий інструмент захисту своїх прав, як похідний позов - позов, що подається учасником господарського товариства з метою визнати ті або інші дії посадових осіб цього товариства незаконними, такими, що порушують інтереси господарського товариства. Це передбачено Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав інвесторів» від 07.04.2015 № 289-VIII, що набирає чинності.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Автори українського закону ставили мету - наблизити корпоративне управління до світових стандартів. Похідні позови багато років практикуються в країнах ЄС, але найбільше поширення отримали у Великобританії та США. Концепція такого позову сталася з практики англійського трасту, тобто довірчого управління чужим майном.

В Україні право на подання позову отримає кожний міноритарний акціонер, який володіє часткою в 10% статутного капіталу і більше. Передбачено, що подання та розгляд позову здійснюються за правилами господарського процесу. При цьому всі рішення, що приймаються судом у рамках таких справ, будуть оприлюднені в особливому порядку з метою інформування третіх осіб, чиї права та законні інтереси можуть зачеплені в разі задоволення похідного позову.

ПРОТЕ:

Одночасно змінюється порядок формування наглядових рад акціонерних товариств: членами можуть бути тільки фізичні особи. Якщо певний член обраний як представник акціонера, останній може змінювати представника без проведення загальних зборів.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини