Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАЛЮТНЕ РЕГУЛЮВАННЯ

29 березня 2016, 09:06
174
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Національний банк України продовжує поступово лібералізувати адміністративні обмеження на грошово-кредитному та валютному ринках. На це спрямована постанова Правління Національного банку України № 192 від 24 березня 2016 року «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 3 березня 2016 № 140».

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Пом'якшення окремих норм з комплексу тимчасових антикризових заходів сприятиме докапіталізації банків, реструктуризації зовнішніх кредитів та забезпеченню прозорого застосування норми щодо заборони на дострокове погашення резидентами зовнішніх кредитів та позик.

Зокрема, зазначеною постановою пом'якшуються норми про проведення операцій за зовнішніми кредитами / позиками. Дія заборони дострокового погашення зовнішніх кредитів / позик не стосуватиметься внесення змін до договору щодо періодичності сплати відсотків або перенесення дати їх виплати не більше ніж на 180 днів. Також доповнюється перелік виключень з цієї заборони випадком, коли відбувається дострокове погашення кредиту, позики, наданих за участі іноземного експортно-кредитного агентства.

Також допускається використання інвестиційних рахунків нерезидентів-інвесторів для зарахування сум, які заборгував такому нерезиденту уповноважений банк за окремою валютною операцією. Дозвіл діятиме, якщо одночасно дотримано такі умови: уповноважений банк є власником індивідуальної ліцензії на переказування іноземної валюти за межі України для проведення окремої валютної операції; кошти перераховуються на інвестиційний рахунок нерезидента-одержувача в межах сум та строків, дозволених індивідуальною ліцензією; кошти з інвестиційного рахунка будуть використані виключно на збільшення капіталу банку.

Прийняті зміни покликані:

- полегшити резидентам здійснення реструктуризації зовнішніх кредитів, позик (зокрема, наданих за участі іноземних експортно-кредитних агентств);

- сприяти виконанню програм капіталізації тих уповноважених банків, які мають заборгованість перед нерезидентом за окремою валютною операцією (у зв'язку з введенням тимчасових обмежень на переказування коштів за межі України на підставі індивідуальних ліцензій).


ПРОТЕ:

Постанова набирає чинності 26 березня 2016 року та діятиме до 8 червня 2016 року включно. Проте, незалежно від строків її дії, Національний банк України планує і надалі продовжувати поступову лібералізацію валютного регулювання, якщо цьому сприятиме стан валютного ринку та української економіки в цілому.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини