Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВИРІШЕННЯ СПОРІВ

22 грудня 2015, 09:03
443
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

До парламенту групою депутатів від коаліції (А. Шкрум, В. Пташник, О. Сироїд, О. Березюк, С. Алєксєєв, Л. Ємець, О. Сотник) 17 грудня подано законопроект № 3665 «Про медіацію».

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Законопроект дає визначення термінів «медіація» (альтернативний (позасудовий) метод вирішення спорів, за допомогою якого дві або більше сторони спору намагаються в рамках структурованого процесу за участю медіатора досягти згоди для вирішення їх спору) і «медіатор» (незалежний посередник, який допомагає сторонам спору в його вирішенні шляхом медіації).


Визначаються основні принципи медіації, правові засади процедури, умови отримання статусу медіатора, особливості проведення медіації під час судового або третейського розгляду, механізми контролю за якістю надання послуг медіації.


Автори проекту зазначають, що він побудований на принципі мінімального втручання держави до регулювання інституту медіації. Так, закріплено принципи добровільної участі, рівності, активності та самовизначення сторін медіації, свобода медіатора у виборі методів проведення медіації.


Передбачено обмеження сфери застосування - медіація не може бути застосована у справах (провадженнях), за якими сторони не можуть укласти мирової угоди або угоди про примирення відповідно до чинного законодавства України.


Так, згідно з проектом, медіація може застосовуватися в будь-яких конфліктах (спорах), у тому числі цивільних, сімейних, трудових, господарських, адміністративних, а також у кримінальних процесах і справах про адміністративні правопорушення. Медіація може бути проведена в разі виникнення конфлікту (спору) як до звернення до суду (третейського суду), так і під час або після судового чи третейського провадження, у тому числі під час виконавчого провадження. Якщо сторона медіації скоїла тяжкий або особливо тяжкий злочин, медіація може бути проведена виключно щодо обсягу та способу компенсації заподіяної цим злочином шкоди.


Законопроект надає гарантії збереження доступу до суду громадянам, які звернулися до медіації, і запроваджує такі обмеження:


- засоби та методи проведення медіації, які обирає медіатор, не повинні суперечити чинному законодавству України;


- угода за результатами медіації не має містити положень, які суперечать законодавству України, інтересам держави й суспільства, його моральним принципам та іншим вимогам законодавства.


Запропоновано встановити чіткі вимоги для отримання статусу медіатора фізособами:


- вік старше 25 років;

- вища або професійно-технічна освіта;

- проходження професійного навчання медіації (90 академічних годин початкового навчання, у т. ч. не менше 45 академічних годин навчання практичним навичкам).


Медіатором не зможе стати особа, визнана судом обмежено дієздатною чи недієздатною; яка має непогашену або незняту судимість; звільнена з посади судді, прокурора, слідчого, з держслужби або зі служби в органах місцевого самоврядування за порушення присяги, здійснення корупційного правопорушення; яка перебуває на державній службі.


При цьому наявність юридичної освіти для медіатора не є обов'язковою. Крім того, законопроект забороняє медіаторам надавати будь-які юридичні консультації сторонам.


Законопроект закріплює досить жорсткі вимоги щодо організацій, які забезпечують проведення медіації, об'єднань медіаторів. Зокрема, передбачається можливість оскарження дій (бездіяльності) медіаторів у конкретних справах, встановлюється відповідальність медіаторів, необхідність створення й дотримання добровільних кодексів етики медіаторами, оприлюднення інформації для широкого доступу громадян тощо.


Передбачається, що об'єднання та організації ведуть реєстри медіаторів із метою надання можливості споживачам послуг медіації обирати медіатора для конкретної справи. У своїй сукупності такі реєстри становитимуть загальний реєстр медіаторів України.


Нині в Україні процедури медіації не регламентовані на законодавчому рівні.

ПРОТЕ:

Попередні спроби узаконити процедуру медіації в українському парламенті провалилися.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини