Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РЕЄСТРАЦІЯ БІЗНЕСУ

21 грудня 2015, 09:06
187
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

З 21 грудня українські нотаріуси почнуть виконувати функції щодо реєстрації майна та бізнесу, про що повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

«Набрав чинності пакет законів щодо реформи системи реєстрації бізнесу та нерухомості. 7000 нотаріусів отримали повний обсяг повноважень державних реєстраторів. Це 7000 мініофісів надання послуг по всій країні, які забезпечуватимуть ці сервіси прозоро, без корупції та максимально комфортно для кожного українця. З наступного понеділка ви можете звертатися за реєстрацією бізнесу та нерухомості до українських нотаріусів, які отримали весь обсяг повноважень з реєстрації по всій країні», - зазначив голова Мін'юсту.


Також запроваджується принцип екстериторіальності, на рівні законів легалізуються електронні онлайн-сервіси, які досі мали статус пілотних проектів.


З наступного року Міністерство юстиції вже не виконуватиме невластивих для себе реєстраційних функцій. А з 30 квітня інститут державного реєстратора Мін'юсту взагалі зникне з системи органів державної влади.


Павло Петренко переконаний, що нотаріальне співтовариство впорається з новими обов'язками, адже за роки існування інституту приватних нотаріусів вони довели свій професіоналізм і по праву вважаються найбільш організованою професійною спільнотою серед юристів.


А щоб мотивувати нотаріусів брати на себе надання послуг із реєстрації, передбачено перерозподіл коштів, які сплачують громадяни: 40% коштів, отриманих за проведення держреєстрації нотаріусами, надходитимуть до держбюджету, а 60% від сплаченої суми залишатимуться в нотаріуса.

ПРОТЕ:

Повноцінно нова система зможе запрацювати лише з 1 січня 2016 року, коли наберуть чинності всі норми Закону № 835-VIII, що надають нотаріусам право внесення відомостей до ЄДР, і Закону № 834-VIII, який дає нотаріусам право первинної реєстрації нерухомості.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини