Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПУБЛІЧНІ ТОРГИ

1 грудня 2015, 09:02
436
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 18 листопада 2015 року розглянув справу № 6-1884цс15 про визнання недійсними протоколу проведення прилюдних торгів із реалізації арештованого нерухомого майна, акта про проведення прилюдних торгів із продажу квартири, свідоцтва про придбання майна з прилюдних торгів і повернення майна власникові.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

При розгляді справи було сформульовано таку правову позицію. Згідно з ч. 1 ст. 215 Цивільного кодексу підставою для визнання правочину недійсним є недотримання під час його здійснення вимог, встановлених чч. 1 - 3 і 6 ст. 203 ЦК.

Враховуючи, що відчуження майна з прилюдних торгів належить до угод купівлі-продажу, такий правочин може бути визнано недійсним у судовому порядку на підставах, встановлених ч. 1 ст. 215 ЦК.

Нерухоме майно передається на реалізацію з прилюдних торгів у порядку, передбаченому Законом «Про виконавче провадження », при цьому умови, процедура підготовки та порядок проведення торгів щодо реалізації арештованого нерухомого майна, а також розрахунків за придбане майно й оформлення результатів торгів визначено Тимчасовим положенням.

Таким чином, дотримання нормативно встановлених правил призначення та проведення публічних торгів є обов'язковою умовою правомірності правочину.

Згідно з пунктом 3.11 Тимчасового положення спеціалізована організація письмово повідомляє державного виконавця, стягувача та боржника про дату, час, місце проведення прилюдних торгів, а також стартову ціну реалізації майна.

Отже, під час розгляду питання про дотримання при проведенні торгів пункту 3.11 Тимчасового положення суди мають встановити, чи був боржник письмово повідомлений про дату, час, місце проведення публічних торгів і про стартову ціну, за якою майно пропонується до продажу.

Проте сам по собі факт неналежного повідомлення боржника про проведення прилюдних торгів не може бути підставою для визнання їх недійсними. Для цього необхідна наявність порушень, які могли вплинути на результати торгів. Таким чином, окрім порушення норм закону при проведенні прилюдних торгів має статися порушення прав і законних інтересів особи, способом захисту яких є визнання прилюдних торгів недійсними.

Наслідком визнання результату прилюдних торгів (договору купівлі-продажу, оформленого у вигляді протоколу про результати торгів) недійсним є повернення сторін договору купівлі-продажу - продавця та покупця - до первинного стану, тобто реституція як спосіб захисту, що характерно для зобов'язальних відносин.

Відповідно до пункту 4.14 Тимчасового положення про порядок проведення прилюдних торгів з реалізації арештованого нерухомого майна торги завершуються підписанням протоколу про результати торгів, який має силу договору.

ПРОТЕ:

Вирішуючи питання про те, хто є продавцем згідно з укладеним за результатами торгів договором, необхідно виходити з умов договору між ДВС і спеціалізованою організацією.

У разі якщо на підставі укладеного спеціалізованою організацією з відділом ДВС договору ця організація на торгах виступає представником відділу ДВС, то стороною договору, укладеного за результатами торгів, а потім і продавцем, є ДВС. Спеціалізована організація може бути стороною договору за результатами торгів, а також продавцем, якщо згідно з укладеним із відділом ДВС договором вона виступає на торгах від свого імені. У такому разі договір спеціалізованої організації з відділом ДВС за своїм змістом є договором комісії.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини