Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПОДАТКОВІ КОНСУЛЬТАЦІЇ

26 листопада 2015, 09:05
176
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

ДФС в листі № 24230/6/99-99-10-03-02-15 роз'яснила нюанси чинності податкових консультацій, які надавалися ДПІ до 1 вересня 2015 року.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

У зв'язку з прийняттям Закону № 655-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо зменшення податкового тиску на платників податків» змінено порядок надання контролюючими органами індивідуальних та узагальнюючих консультацій. Зазначені зміни набрали чинності з 1 вересня 2015 року.

Пунктом 52.2 ст. 52 ПК визначено, що податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надана.

Пунктом 53.1 ст. 53 ПК встановлено, що не може бути притягнений до відповідальності платник податків, який діяв згідно з податковою консультацією, наданою йому в письмовій або електронній формі, а також узагальнюючою податковою консультацією, зокрема, на підставі того, що в майбутньому таку податкову консультацію або узагальнюючу податкову консультацію було змінено або скасовано.

При цьому консультації вважаються зміненими або скасованими:

- у зв'язку з втратою чинності нормою закону або іншого акта, допомога в практичному використанні якої надана;

- у зв'язку з набранням законної сили рішенням суду, яким така консультація визнана недійсною;

- якщо така консультація відкликана або змінена листом контролюючого органу, яким вона надавалася.

Отже, податкові консультації мають індивідуальний характер, можуть використовуватися виключно платником податків, якому надані, і втрачають чинність, якщо надалі їх змінюють або скасовують.

ПРОТЕ:

Податкова консультація, надана платнику податків контролюючим органом, є чинною та може бути використана з урахуванням вимог п. 53.1 ст. 53 ПК до того часу, поки її не буде змінено або скасовано.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини