Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РОБОТА НА ДОМУ

23 листопада 2015, 09:05
248
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регулювання та легалізації зайнятості домашніх працівників», який Мінсоцполітики розробило з метою нормування праці домашніх працівників, їхніх прав, обов'язків, відносин із роботодавцем, а також легалізації їх зайнятості, обговорили учасники експертної зустрічі - фахівці Міністерства, вчені та представники громадськості. Обговорення відбулося в комунікативному центрі Уряду під головуванням заступника Міністра соціальної політики Валерія Ярошенко.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

«В Україні все більшого поширення набувають випадки використання праці домашніх працівників з метою побутового обслуговування та ведення домашнього господарства. Проте використання праці домашніх працівників досить часто супроводжується порушенням їхніх прав: з ними зазвичай не укладають трудових договорів, за них не сплачуються внески на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, порушується право на відпочинок та їхні особисті права тощо. Тому праця та відносини з роботодавцем домашніх працівників вимагають законодавчого врегулювання та створення умов для легалізації їх зайнятості», - зазначив, відкриваючи збори, Валерій Ярошенко. При цьому він висловив переконаність, що законопроект сприятиме вирішенню всіх цих питань.

Враховуючи незацікавленість роботодавця, котрий наймає у свою сім'ю домашніх працівників, у сплаті соціальних внесків та податків за них, одним із дієвих механізмів легалізації зайнятості цієї категорії працівників є їхня добровільна участь у загальнообов'язковому соціальному та пенсійному страхуванні, як переконані в Мінсоцполітики. Проте у Департаменті ринку праці та зайнятості Міністерства підкреслюють, що питання праці та відносин із роботодавцем домашніх працівників, а також створення умов для їх виходу з неформального сектора й забезпечення соціального захисту, передусім, вимагають законодавчого врегулювання.

Проектом пропонується в Кодексі законів про працю України визначити особливості регулювання зайнятості домашніх працівників з урахуванням норм Конвенції МОП № 189. Зокрема, передбачено обов'язкове укладання трудового договору між роботодавцем і домашнім працівником, встановлено умови його припинення та випробувального строку.

Згідно із законопроектом домашня праця дозволяється особам від 16 років. У трудовому договорі домашнього працівника віком від 18 років і старше може бути обумовлено випробувальний строк тривалістю не більше одного місяця. Про бажання припинити трудовий договір сторони повинні повідомити одна одну письмово не менш ніж за 14 днів. У разі проживання домашнього працівника в домашньому господарстві (сім'ї) йому мають забезпечуватися повага й недоторканність особистого життя. Період часу, який домашній працівник не може використовувати на власний розсуд і впродовж якого залишається в розпорядженні домашнього господарства на випадок, якщо в ньому виникне необхідність, включається до робочого часу.

ПРОТЕ:

Законопроект направлено на розгляд Кабінету Міністрів України. Остаточна його доля поки що невідома.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини