Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

БАНКІВСЬКА ТАЄМНИЦЯ

19 листопада 2015, 09:04
366
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У парламенті зареєстровано законопроект № 3479 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо питань банківської таємниці. Ініціатори - нардепи М. Поляков (НФ) і Д. Лубінець (БПП).

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Законопроектом пропонується внести зміни до Цивільного кодексу та Закону про банки і банківську діяльність, передбачивши, що банківською таємницею є інформація (відомості) про банківський рахунок, банківський вклад (депозит) фізичної особи (окрім фізичної особи - суб'єкта підприємницької діяльності в частині ведення такої діяльності), а також інформація (відомості) про операції, які було проведено на користь або за дорученням фізичної особи (окрім фізособи-СПД в частині ведення підприємницької діяльності), її представника, здійснені нею правочини, у тому числі договори банківського рахунку, банківського вкладу (депозиту) та їхні умови, яка стала відома банку в процесі обслуговування фізичної особи й відносин із нею.


Згідно з проектом, інформація (відомості) про банки або клієнтів, яка збирається Національним банком України під час проведення банківського нагляду та (або) валютного контролю, матеріали проведених перевірок НБУ, документи про результати проведених перевірок є банківською таємницею виключно в частині інформації, яка стосується клієнта - фізичної особи.


Крім того, запропоновано встановити, що інформація (відомості), яка міститься в проектах рішень про застосування заходів впливу до банків або осіб, які є об'єктом перевірки Національного банку України, є банківською таємницею виключно до моменту ухвалення рішення та його публікації на офіційному сайті НБУ.


Також законопроектом встановлюється новий порядок розкриття банківської таємниці. Інформація, що містить банківську таємницю, розкривається банками:


1) за письмовим запитом або з письмового дозволу відповідної фізичної особи;

2) за рішенням суду;


3) органам державної влади та правоохоронним органам на їхню письмову вимогу в разі, якщо право на отримання інформації, що містить банківську таємницю, передбачено відповідними законами України.


ПРОТЕ:

Водночас, проектом передбачено, що в разі неправомірного розголошення банком та (або) третіми особами, у тому числі органами державної влади, їхніми посадовими та службовими особами, відомостей, що являють банківську таємницю, якщо це заподіяло матеріальну або моральну шкоду клієнтові, він має право вимагати від банку та (або) третіх осіб, у тому числі їхніх посадових і службових осіб, відшкодування заподіяних збитків і моральної шкоди.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини