Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

СТЯГНЕННЯ ІПОТЕКИ

28 жовтня 2015, 09:06
162
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Верховний Суд України на засіданні Судової палати у цивільних справах 7 жовтня 2015 року розглянув справу 6-222цс15 про припинення іпотеки у зв'язку з поверненням виконавчого документа стягувачу, який відмовився від погашення заборгованості за рахунок не реалізованого за результатами торгів предмета іпотеки.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

У цьому рішенні ВСУ зробив висновок, що повернення виконавчого документа стягувачу не тягне за собою обов'язкового припинення іпотеки.

Таке рішення може бути прийняте судом з урахуванням конкретних обставин справи. При цьому слід враховувати строк договору, розмір заборгованості, а також встановлені обставини, а саме: чи триває дія кредитного договору після звернення стягнення на предмет іпотеки; чи звернене стягнення на всю суму заборгованості за кредитом; які наслідки збереження або припинення іпотеки, враховуючи інтереси обох сторін договору кредиту та договору іпотеки; які підстави відмови іпотекодержателя від отримання предмета іпотеки; чи діють сторони добросовісно тощо.

ПРОТЕ:

До уваги має братися й те, чи не погіршує відмова кредитора від звернення стягнення на предмет іпотеки становища боржника, збільшуючи суму заборгованості.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини