Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

НОРМА РОБОЧОГО ЧАСУ

25 вересня 2015, 09:02
278
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Чинним законодавством не передбачено встановлювати єдину норму тривалості робочого часу на місяць або рік. Ця норма може відрізнятися залежно від того, який робочий тиждень встановлений на підприємстві (п'ятиденний або шестиденний), яка тривалість щоденної роботи, коли встановлені вихідні дні, а тому на підприємствах, в установах та організаціях рішення про встановлення норми тривалості робочого часу на рік приймається самостійно за умови дотримання вимог статей 50 - 53, 67 і 73 КЗпП. Про це розповіло Мінсоцполітики у листі № 560/13/133-15.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

При розрахунку балансу робочого часу слід врахувати, що згідно зі ст. 53 КЗпП напередодні святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП) тривалість роботи працівників, окрім працівників, зазначених у статті 51 КЗпП, скорочується на 1 годину, як при п'ятиденному, так і при шестиденному робочому тижню, а напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин.

Згідно зі статтею 73 КЗпП у 2015 році з набранням чинності Законом «Про внесення зміни до статті 73 Кодексу законів про працю України» від 5 березня 2015 року № 238-VIII на підприємствах, в установах, організаціях робота не проводиться в такі святкові та неробочі дні:

- 14 октября - День защитника Украины.

- 1 січня - Новий рік;

- 7 січня - Різдво Христове;

- 8 березня - Міжнародний жіночий день;

- 12 квітня - Пасха (Великдень);

- 1 і 2 травня - День міжнародної солідарності трудящих;

- 9 травня - День Перемоги;

- 31 травня - Трійця;

- 28 червня - День Конституції України;

- 24 серпня - День незалежності України;

- 14 жовтня - День захисника України.

ПРОТЕ:

Зазначимо, норма тривалості робочого часу у жовтні місяці за п'ятиденним робочим тижнем з 2 вихідними днями в суботу та неділю при 40-годинному робочому тижні повинна становити 167 годин і відповідно норма тривалості робочого часу на 2015 рік за вищезазначених умов - 1995 годин.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини