Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

РОЗКРИТТЯ БЕНЕФІЦІАРІВ

10 вересня 2015, 09:05
180
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Мін'юст продовжує роз'яснювати порядок розкриття бенефіціарів. Цього разу про деякі нюанси розповів заступник Міністра Сергій Бенедисюк.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Слід звернути увагу на такі моменти:

1. Граничний термін подання відомостей про кінцевих бенефіціарів збігає 25 вересня. Але це не означає, що юрособи можуть відкладати процедуру на останній момент. Станом на минулий тиждень близько 200 тис. юридичних осіб (велика частина сконцентрована у великих містах) ще не надало необхідних документів. Черги, які виникнуть через можливий ажіотаж останнього тижня, можуть привести до репутаційних втрат Мін'юсту, але знову строк продовжуватися не буде, оскільки відкриття відомостей - вимога Європейського Союзу. Травневий Закон про продовження строків був вимушеним заходом - на той момент інформацію не здало приблизно 400 тис. юросіб.

2. Мін'юст як держатель Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців спростив форму реєстраційної картки (форма 4) - вказуються тільки ті дані, які стосуються бенефіціарів. Передбачено можливість подати заявку в електронному вигляді - вона буде перевірена реєстратором, але після запису в електронній черзі слід надати заповнену паперову форму. Тому оптимальний варіант - скористатися поштовим зв'язком. Досить підготувати форму 4 з відомостями про бенефіціарів на одному аркуші, завіривши у нотаріуса підпис керівника, і надіслати її до відповідного відділу реєстрації поштою. У разі якщо явних бенефіціарів немає (велике АТ, інвестиційний фонд), слід зазначити, що кінцеві бенефіціари відсутні. При цьому Закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» визначає володіння 25 і більше відсотками статутного капіталу або прав голосу в юрособі як один з критеріїв віднесення до кінцевого власника (контролера) бенефіціара. Надані дані аналізуватимуться, адже якщо хтось володіє 24% - його теж можна вважати кінцевим бенефіціаром.

3. Звільнені від подання відомостей юрособи з учасниками - виключно фізичними особами, якщо кінцеві власники (контролери) бенефіціарів таких юридичних осіб співпадають з їх учасниками. У цьому випадку фізичні особи є бенефіціарами такої юридичної особи. Інформація про них вже міститься в Реєстрі. Також відомості не подаються політичними партіями, творчими спілками, їх територіальними центрами, адвокатськими об'єднаннями, торгово-промисловими палатами, релігійними організаціями, державними та комунальними підприємствами, державними органами, органами місцевого самоврядування та їх асоціаціями. При цьому підприємства, засновані громадським об'єднанням, форму 4 подають. Оскільки громадські об'єднання, як правило, не мають кінцевих бенефіціарів, слід вказати про їхню відсутність.

4. Відповідальність, встановлена в Кодексі про адміністративні правопорушення за неподання юридичною особою інформації державному реєстратору, полягає в накладенні штрафу від 300 (5100 грн) до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн). При цьому процедура накладення стягнення досить незрозуміла. Згідно із Законом протокол про порушення складає суб'єкт фінансового моніторингу, рішення про накладення стягнення приймає суд. Порядку, що визначає процедуру, немає. Мін'юст, який включений до переліку суб'єктів державного фінансового моніторингу, такий нормативно-правовий акт не розробляє. За подання недостовірної інформації про відсутність бенефіціарів передбачено кримінальну відповідальність. За прогнозами С. Бенедисюка, вироки, у разі порушення, почнуть виносити вже у 2016 році. Кримінальні провадження можуть відкриватися вже у жовтні - грудні.

ПРОТЕ:

Таким чином, цього разу до остаточного строку подання інформації треба віднестися серйозно й обов'язково надати відомості в найближчі два тижні (якщо це ще не зроблено).

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини