Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

АДМІНІСТРУВАННЯ ПДВ

31 липня 2015, 09:06
212
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

29 липня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу щодо удосконалення адміністрування податку на додану вартість». ДФС роз'яснила, що змінюється і які переваги отримають платники податків.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Найголовніше, на чому наполягали підприємці, - це виправлення помилок під час роботи системи в тестовому режимі. Також для бізнесу Закон містить низку позитивних змін щодо складання податкових накладних та ведення обліку ПДВ.

По-перше, с/г товаровиробникам, що застосовують спецрежим ПДВ, Держказначейством починаючи з 1 серпня 2015 року автоматично відкриються додаткові електронні рахунки для зарахування сум ПДВ від с/г діяльності. Кошти з таких рахунків Казначейством автоматично перераховуються на спеціальні рахунки с/г товаровиробників. На сьогодні кошти на спеціальний рахунок с/г товаровиробників перераховуються з електронних рахунків тільки після подання декларації.

По-друге, постачальникам комунальних послуг населенню на електронні рахунки в Держказначействі зараховуватимуться суми субвенцій з бюджету, які збільшуватимуть реєстраційну суму для реєстрації в ЄРПН податкових накладних.

Також заборонено накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на електронних рахунках платників, відповідно до Закону «Про виконавче провадження», і доручено зняти раніше накладені арешти. Це дозволить Казначейству списати розблоковані кошти до бюджету для погашення зобов'язань платників з ПДВ.

З метою виправлення помилок Законом передбачено на початок 3-го робочого дня після набрання чинності «обнуленням» формули (всіх її складових), що визначає реєстраційну суму, на яку платник має право зареєструвати податкові накладні та розрахунки коригування в ЄРПН.

Після такого обнулення до формули ДФС автоматично буде включено:

- середньомісячні (1/12) суми ПДВ, задекларовані платником до сплати до бюджету та погашені або розстрочені за останні 12 місяців / 4 квартали (т.с. «овердрафт»);

- суми переплат станом на 01.07.2015 р.;

- суми залишку коштів на електронному рахунку платника станом на дату набрання чинності законом;

- суми негативного значення, непогашеного станом на 01.07.2015г., задекларовані платниками у рядках 24 і 31 декларації з ПДВ за червень / II квартал 2015 р.;

- суми ПДВ, що містяться в податкових накладних / розрахунках коригування, складених починаючи з 01.07.2015 р.;

- суми ПДВ за імпортованими товарами з митних декларацій, листів коригування та додаткових декларацій, оформлених з 01.07.2015 р.

Таке перезавантаження дозволить прибрати фіктивні суми ПДВ, затягнуті в систему електронного адміністрування ПДВ недобросовісними платниками в тестовий період, і виправити помилки інших платників.

Крім того, для спрощення порядку обліку ПДВ:

- покупцям надано право відображати податковий кредит на підставі копій податкових накладних, отриманих з ЄРПН. Тобто їм вже не треба отримувати такі податкові накладні у постачальників. Такий сервіс ДФС вирішує проблему, коли програмне забезпечення покупця і продавця не налагоджене для електронного обміну накладними;

- платники податку, послуги, які постачають товари/послуги безперервно або ритмічно, матимуть право здавати 1 раз на місяць одну зведену податкову накладну кожному покупцю - платнику ПДВ, наприклад постачання тепла, газу, електроенергії, послуг зв'язку тощо. Такі накладні складаються в останній день місяця і містять обсяг усіх операцій, проведених за місяць. Це істотно зменшить кількість податкових накладних, оскільки раніше податкові накладні треба було складати на кожну операцію.

- платники податків зможуть включати до податкового кредиту податкові накладні, зареєстровані в ЄРПН, протягом 365 календарних днів з дати їх складання. Раніше - тільки в періоді їх складання або в періоді їх реєстрації в ЄРПН з порушенням строків;

- спрощується форма податкової накладної, оскільки скасовуються неактуальні реквізити (місцезнаходження покупця/продавця, вид цивільно-правового договору), в яких платники найчастіше допускали помилки.

- збільшено строк реєстрації податкових накладних у ЄРПН, складених з 1 липня по 30 вересня 2015 року до 31-го календарного дня. Раніше строк реєстрації був 15 календарних днів з дати складання накладних.

Найголовніше - не застосовуються штрафні санкції за порушення строків реєстрації податкових накладних у ЄРПН (10%, 20%, 30%, 40%), складених до 1 жовтня 2015 року.

Крім того, платники податків зможуть отримувати від ГФС витягання про рух засобів на їх електронних рахунках і сумах ПДВ, перерахованих до бюджету. Такі витягання будуть основою для віддзеркалення сум ПДВ у бухобліку.

ПРОТЕ:

Продовжити тестовий режим застосування нової системи, на чому настоювали ряд підприємців, депутати відмовилися.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини