Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

МІСЦЕВІ ВИБОРИ

22 червня 2015, 09:02
191
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

На вечірньому засіданні Верховної Ради 18 червня було розглянуто чотири законопроекти про місцеві вибори.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Профільний комітет не рекомендував конкретного законопроекту, а запропонував депутатам прийняти в першому читанні за основу будь-який з них. Автори законопроекту № 2831 зняли свій проект з розгляду.
У результаті голосування за основу прийнято законопроект № 2831-3 від нардепів з фракцій Радикальної партії, БПП, Народного фронту. Цей проект підтримали 271 нардеп.
Законопроектом передбачається, що місцеві вибори проходитимуть за такими виборчими системами:
- вибори депутатів сільських, селищних рад - зберігається мажоритарна система щодо більшості в одномандатному виборчому окрузі, яка існує на сьогодні;
- депутатів обласних, районних, міських, районних у містах рад - за пропорційною виборчою системою із преференціями (вибори в багатомандатному виборчому окрузі відповідної області, району, міста, району в місті, за виборчими списками місцевих організацій партій (блоків) з одночасним висуванням кандидатів у територіальних округах, на які ділиться багатомандатний округ);
- міських голів (міст, кількість виборців у яких дорівнює або більше ніж 90 тисяч) - за мажоритарною системою абсолютної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі;
- сільських, селищних, міських (міст, кількість виборців у яких менше ніж 90 тисяч) голів, сільських старост - за мажоритарною системою відносної більшості в єдиному одномандатному виборчому окрузі.
З метою впорядкування територіальної організації виборів пропонується винести за межі виборчого процесу формування складу територіальних виборчих комісій та утворення ними територіальних округів. За рахунок цього зберігається існуюча тривалість виборчого процесу - 50 днів.
Висування кандидатів
здійснюватиметься місцевою організацією партії (блоком) не більше як по 2 кандидата в кожному територіальному окрузі. При цьому всі кандидати в депутати, висунуті місцевою організацією партії (блоком) у територіальних округах, включаються до єдиного виборчого списку кандидатів від цієї місцевої організації партії (блоку) у відповідну раду.
Проектом пропонується встановити диференційований виборчий бар'єр - 5% голосів виборців, поданих за виборчі списки місцевих організацій партій у межах багатомандатного округу, і 7% - для виборчих блоків місцевих організацій партій.
Кількість голосів виборців, отриманих місцевою організацією партії (блоком) і кандидатом, висунутим у відповідному територіальному окрузі, визначає рівень особистої підтримки кандидата. Відповідно, залежно від цієї підтримки визначатиметься рейтинг кандидата у виборчому списку місцевої організації партії (блоку). Розподіл голосів між кандидатами від місцевої організації партії (блоку) здійснюється згідно з їхньою черговістю у виборчому списку, встановленою рішенням територіальної виборчої комісії на основі рейтингу.
Крім того, за запропонованою моделлю не буде потреби в проведенні проміжних виборів. У разі дострокового припинення повноважень депутата обраним визнається наступний за черговістю кандидат у списку місцевої організації партії (блоку). У разі вичерпання списку мандат залишається вакантним до обрання нового складу ради.

ПРОТЕ:

Варто зазначити, що депутати все ще ніяк не можуть відмовитися від порочної традиції змінювати законодавство безпосередньо перед виборами.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини