Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЗАМІНА БОРЖНИКА

16 червня 2015, 09:02
384
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

3 червня 2015 року при розгляді справи 6-206цс15 за позовом кредитної спілки до поручителів про розірвання кредитного договору та стягнення заборгованості ВСУ висловив правову позицію щодо дії поруки при заміні померлого позичальника.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Роз'яснено, що у разі смерті боржника за кредитним договором за наявності спадкоємців відбувається заміна боржника в зобов'язанні, який несе відповідальність у межах вартості майна, отриманого у спадок.

При цьому на поручителів може бути покладено обов'язок щодо належного виконання зобов'язання за кредитним договором у разі смерті позичальника лише за наявності у позичальника правонаступника, який прийняв спадщину, та згоди поручителя відповідати за нового боржника, зафіксованої в тому числі і в договорі поруки як згоди відповідати за виконання зобов'язання перед будь-яким боржником у разі переведення боргу за забезпеченими зобов'язаннями.

У справі, що переглядається, така згода поручителів зафіксована в договорі поруки.

ПРОТЕ:

ВСУ не розглядав у цій справі питання про межі відповідальності поручителя: чи відповідає він за зобов'язаннями лише в тих межах, що і спадкоємець боржника, або ж за ним зберігається обов'язок сплатити борг повністю.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини