Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ПРОДАЖ ЕЛЕКТРОМОБІЛІВ

7 травня 2015, 09:02
211
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Комітет ВР з питань податкової та митної політики рекомендує прийняти за основу законопроект № 1912 про внесення змін до Перехідних положень Податкового кодексу щодо особливостей оподаткування транспортних засобів, оснащених електричними двигунами.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Законопроектом, авторами якого виступили депутати від коаліції, пропонується тимчасово, до 1 січня 2020 року звільнити від оподаткування ПДВ і акцизним податком операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України заначених ТЗ, що класифікуються за товарною підкатегорією УКТ ЗЕД 8703 90 10 00.


Під час засідання Комітету було зазначено, що відповідні зміни слід внести до ПК у зв'язку зі збільшенням попиту на електромобілі серед населення, з метою зменшення рівня споживання палива, поліпшення екологічної ситуації в країні й імплементації європейських правових норм.


При цьому члени Комітету звернули увагу на невідповідність запропонованих законопроектом новацій положенням статті 4 Податкового кодексу, якою визначено основні принципи податкового законодавства в частині рівності всіх платників перед законом та нейтральності оподаткування. Це спричинено тим, що у разі його прийняття імпортери та виробники електромобілів будуть поставлені у нерівні умови з імпортерами та виробниками транспортних засобів, оснащених двигунами внутрішнього згорання.

Також депутатів хвилює вплив проекту на дохідну частину бюджету, адже у разі його прийняття матиме місце недонадходження податку на додану вартість та акцизного податку.

Члени Комітету висловили пропозиції щодо доопрацювання проекту, враховуючи:


- необхідність поширення дії податкових пільг виключно на ТЗ, оснащені електричним двигуном, для забезпечення безпеки можливих фактів безподаткового ввезення на митну територію України гібридних транспортних засобів;


- можливе скорочення терміну дії тимчасового пільгового періоду ввезення ТЗ, оснащених електричними двигунами;


- можливе поширення пільги при таких операціях виключно на акцизний податок.

ПРОТЕ:

Як бачимо, комітет висловився за істотне обмеження запланованих пільг. Тому цікаво, чи погоджено цю думку з Мінфіном або варто чекати додаткових зауважень до проекту.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини