Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

КОРПОРАТИВНИЙ СЕКРЕТАР

6 квітня 2015, 09:04
879
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Діє нове Примірне положення про корпоративного секретаря акціонерного товариства, в статутному капіталі якого корпоративні права держави перевищують 50%, затверджене наказом Фонду держмайна від 19 березня 2015 року № 356.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Корпоративний секретар є посадовою особою АТ, що здійснює інформаційне й організаційне забезпечення діяльності органів управління та ревізійної комісії АТ, а також обмін інформацією між органами управління та ревізійною комісією, акціонерами, іншими, зацікавленими в діяльності АТ особами й інвесторами. Обрання та припинення повноважень корпоративного секретаря здійснюється Наглядовою радою. Одна й та ж особа може обиратися корпоративним секретарем необмежену кількість разів.

З корпоративним секретарем укладається трудовий договір (у разі введення відповідної посади в АТ) або цивільно-правовий договір.

Кандидати на посаду повинні мати повну вищу освіту, відповідну кваліфікацію у сфері корпоративного управління, управлінські навики та вміння, комунікаційні й особисті якості, що дозволяють обіймати посаду корпоративного секретаря, а також бездоганну репутацію. Корпоративним секретарем не може бути особа, афільована з АТ і його посадовими особами (в понятті ст. 2 Закону «Про акціонерні товариства»).

Вносити пропозиції щодо кандидатур на посаду корпоративного секретаря може кожен акціонер незалежно від кількості, типу та категорії акцій, що належать йому, а також голова і члени Наглядової ради. Вони мають право пропонувати тільки одну кандидатуру. Акціонер має право висувати власну кандидатуру.

Також документ встановлює компетенцію корпоративного секретаря, його права та обов'язки, порядок організації роботи, звітність і відповідальність.

ПРОТЕ:

Незважаючи на те, що новий документ носить примірний характер (тобто може істотно змінюватися при затвердженні положення про корпоративного секретаря в конкретному АТ) і поширюється тільки на частину держпідприємств, іншим АТ теж можна брати його за основу при розробці внутрішніх документів, що регламентують діяльність корпоративного секретаря.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини