Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОХОРОНА ПРАЦІ

12 березня 2015, 09:04
254
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У листі № 514/0/5-10/6/15 Держслужба гірничого нагляду та промислової безпеки надала пропозиції щодо здійснення держнагляду під час проведення спеціальних розслідувань нещасних випадків на виробництві.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Зазначається, що Порядком проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві визначено процедуру проведення спеціального розслідування; обов'язки комісії; вимоги про зазначення в актах за формами Н-5 і Н-1 (у разі складання) певної інформації, а також перелік документів, що додаються до матеріалів спеціального розслідування.

Також згідно з встановленою додатком 3 до Порядку формою акта Н-5 у розділі 2 цього акта необхідно вказувати недоліки в організації роботи з охорони праці на підприємстві, а в розділі 4 - узагальнені результати проведеної органами держнагляду за охороною праці та іншими органами перевірки стану охорони праці на підприємстві.

Перевірки підприємств, установ та організацій, підприємців контролюючими органами (окрім Державної фіскальної служби України та Державної фінансової інспекції) здійснюються протягом січня - червня 2015 року виключно з дозволу Кабміну чи за заявкою суб'єкта господарювання щодо його перевірки.

У разі коли перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу посадових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом, надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізосіб-підприємців не потрібно.

З метою забезпечення об'єктивного розслідування нещасних випадків на виробництві та для запобігання подібним випадкам шляхом розробки вичерпного плану заходів Держгірпромнагляд пропонує застосувати такі важелі реагування:

1. Невідкладно після утворення спеціальної комісії надіслати листа до органу досудового розслідування, яким внесено до ЄРДР відомості про кримінальне правопорушення. Це треба зробити для інформування про початок роботи спеціальної комісії, надання відповідних матеріалів і висновків разом з обґрунтованим клопотанням про винесення постанови про призначення позапланової перевірки на підприємстві, де стався нещасний випадок.

2. У разі винесення органом досудового розслідування такої постанови - забезпечити організацію та проведення відповідної перевірки як здійснюваною без дозволу Кабміну.

3. На підставі акта перевірки у разі виявлення порушень, що вимагають заборони або обмеження виконання робіт або експлуатації обладнання, звернутися з відповідним позовом до адміністративного суду.

ПРОТЕ:

Фактично в цьому випадку Держгірпромнагляд пропонує спосіб обходу мораторію в ситуації, коли работодавець з тих чи інших причин не готовий запросити контролюючі органи на перевірку після нещасного випадку, що стався.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини