Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВОРОГИ БІЗНЕСУ

10 грудня 2014, 09:05
203
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Податківці та митники повинні відшкодовувати збитки, нанесені ними бізнесу. Так вважають нардепи Оксана Продан, Віктор Чумак і Наталія Агафонова, якими зареєстровано законопроект № 1265 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо посилення відповідальності посадових і службових осіб контролюючих органів».

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Зокрема, законопроект передбачає запровадження фінансової відповідальності посадових і службових осіб податкових і митних органів за порушення ними законодавства. Його ключове нововведення - обов'язок податківців і митників відшкодовувати бюджету збитки, нанесені їх незаконною діяльністю та компенсовані бізнесу або громадянам.
Як зазначила Оксана Продан, прийняття закону змусить чиновників змінити модель своєї поведінки щодо підприємців та громадян України. «Сьогодні не податківець або митник обслуговують інтереси платників податків, а платники податків обслуговують контролюючі органи. Хоча в цивілізованій європейській державі все повинно бути навпаки. Для того, щоб податкова і митна служби з каральних перетворилися на сервісні, треба чітко визначати межі відповідальності чиновників і передбачити особисту фінансову відповідальність, яку контролери нестимуть у разі заподіяння шкоди бізнесу та людям», - зазначила народний депутат.

ПРОТЕ:

Варто звернути увагу, що податківець (митник) виплачуватиме компенсацію не постраждалій від його дій особі, а державі, яка покриє збитки платника податків з бюджету. Тому на ефективність отримання компенсацій бізнесом закон навряд чи вплине. Крім того, далеко не факт, що депутати зможуть його прийняти.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини