Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ВАЛЮТНИЙ РИНОК

28 листопада 2014, 09:01
201
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

24 листопада в Нацбанку відбулася чергова нарада з керівниками 40 найбільших банків, під час якої обговорювалися питання курсоутворення, формування обов'язкових резервів, ситуація на грошово-кредитному ринку України й особливості роботи банківської системи в Донецьку та Луганську.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Банкіри підтвердили, що формуються реальні тенденції щодо поступової стабілізації на валютному ринку. Водночас регулятор у черговий раз підкреслив, що щоденні валютні аукціони мають на меті не задоволення попиту на валюту, а допомагають знайти ціну рівноваги на ринку.

Під час наради банкірам було запропоновано розглянути пропозиції представників Незалежної асоціації банків України, зокрема, про припинення проведення валютних аукціонів як малоефективного, на їх думку, механізму пошуку рівноважного курсу. Зазначена пропозиція НАБУ не знайшла підтримки серед присутніх. Більшість банкірів закликали Нацбанк продовжувати практику проведення щоденних аукціонів з продажу інвалюти.

Глава Нацбанку Валерія Гонтарева підтримала пропозицію продовжити проведення щоденних аукціонів, але зазначила, що банки повинні вказувати реальні котирування валют, щоб не перешкоджати пошуку рівноважного курсу гривні. Також, за її словами, незабаром Нацбанк розгляне можливість переходу до форми традиційного голландського аукціону і скасування індикативного курсу.

Представники НАБУ також наполягали на необхідності збільшення облікової ставки Нацбанку до рівня показника інфляції та підвищення вимог до обов'язкових резервів банків. Під час обговорення цих пропозицій зазначалося, що нещодавно Нацбанк вже підвищив облікову ставку з 12,5% до 14%, тому не вважає за доцільне підвищувати її зараз, адже ставка, що встановлюється під час щотижневих тендерів з надання кредитів рефінансування під заставу ОВДП, зараз на рівні 19 - 20%, а ставка за стабілізаційними кредитами становить 21% (півтори облікові ставки Нацбанку) і знаходиться у межах інфляції, яка в річному розрахунку становила 19,8%.

Щодо обов'язкових резервів, то регулятор планує зменшити розмір резервів за валютними вкладами і збільшити розмір обов'язкових резервів за залишками в нацвалюті.

ПРОТЕ:

Суттєвого поліпшення ситуації на валютному ринку найближчим часом навряд чи варто чекати, оскільки передумов для цього поки що не передбачається.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини