Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЯК ПОВЕРНУТИ ВКЛАД?

17 листопада 2014, 09:05
203
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

Фонд гарантування вкладів фізосіб надав роз'яснення про умови забезпечення вкладів та порядок їх відшкодування.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Усі вкладники, що розмістили кошти у банку - учаснику Фонду на умовах договору банківського вкладу (депозиту), банківського рахунка або шляхом оформлення іменного депозитного сертифіката в національній (іноземній) валюті автоматично підпадають під гарантію Фонду. Відшкодування за такими вкладами здійснюється за рахунок коштів, акумульованих Фондом, проте не більше 200 тис. грн.

Отримати свої кошти в межах гарантованої суми відшкодування вкладники можуть самостійно, дотримуючись всіх процедур.

При віднесенні банку до категорії неплатоспроможних Фонд вводить в такий банк тимчасову адміністрацію та призначає уповноважену особу на 3 місяці, а в системно важливі банки - на 6 місяців, з можливістю продовження цього строку ще на один місяць. Вкладники можуть дізнатися про це із сайту Фонду та газети «Голос України».

Протягом дії тимчасової адміністрації вкладники неплатоспроможного банку можуть одержати свої кошти за договорами депозиту, строк дії яких закінчився, і за договорами банківського рахунка (поточні рахунки). Виплати здійснюються у розмірі вкладу, включаючи відсотки, нараховані на день прийняття рішення Нацбанком про неплатоспроможність банку (не більше 200 тис. грн.).

Порядок виплат після дії тимчасової адміністрації залежить від способу виведення неплатоспроможного банку з ринку. Якщо в ході тимчасової адміністрації залучається інвестор, то зобов'язання перед вкладниками переходять до нього. Якщо продаж банку не відбувся, то Нацбанк приймає рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації банку. У такому разі виплати коштів за вкладами здійснюються Фондом усім вкладникам незалежно від закінчення строку дії договору і починаються не пізніше чим через 7 днів з дня відкликання банківської ліцензії. При цьому отримати кошти вкладники можуть, звернувшись до певного банку - агенту Фонду.

На сьогодні банками - агентами Фонду є 11 банків: ПАТ «Укрсиббанк», АТ «ІМЕКСБАНК», ПАТ «Банк «Київська Русь», АТ КБ «ХРЕЩАТИК», АТ «Райффайзен Банк Аваль», ВАТ «АЛЬФА-БАНК», АТ «Банк «Фінанси і Кредит», ПАТ КБ «ПРИВАТБАНК», ПАТ «ФІДОБАНК», АТ «Дельта Банк», ПАТ «Укрінбанк».

ПРОТЕ:

Вкладники, вклади яких перевищують 200 тис. грн., після ліквідації банку мають право подати кредиторські вимоги на ім'я уповноваженої особи Фонду на ліквідацію банку. Задоволення вимог кредиторів здійснюється за рахунок коштів, отриманих у результаті ліквідації та реалізації майна банку в порядку черговості.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини