Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЗАМІЩЕННЯ ГАЗУ ПРОСТИМУЛЮЮТЬ

6 листопада 2014, 09:02
194
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

До 2020 року заміщення газу в Україні повинно становити 20 і більше відсотків щодо сьогоднішнього рівня споживання газу. Про це повідомив перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимир Кістіон.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

За його словами, Мінрегіон приділяє значну увагу питанням стимулювання заміщення газу підприємствами та найближчим часом подасть на розгляд уряду відповідну програму.

"Ідеться про те, що будь-яке підприємство - приватне, комунальне або державне, що встановило котел, який працює на альтернативному паливі, - після завершення опалювального сезону за підтвердженням облгазу отримає компенсацію половини заміщеного газу. У нас є 440 млн грн. європейських коштів під цю програму. І за підрахунками фахівців реалізація цієї програми дозволить замінити імпортний газ на 200 млн дол. США. Тобто ці величезні кошти не «вилетять в трубу», а залишаться в Україні і працюватимуть на вітчизняну економіку: хтось вирощуватиме енергетичні культури, хтось збиратиме біомасу з поля, хтось чиститиме ліс, а ще хтось робитиме котли», - пояснив В. Кістіон.

Також Мінрегіон незабаром направить на розгляд уряду проект постанови, яка врегулює питання стимулювання заміщення газу ОСББ.

«Станом на сьогодні маємо в Україні 85% зношеного житлового фонду, і найкращий інструмент виправити ситуацію - створювати ОСББ, які братимуть кредити на термомодернізацію багатоповерхівок. Адже утеплення тільки окремих квартир не ефективно. Ми провели нараду з представниками ОСББ і банків. Завершується розробка відповідних механізмів, які даватимуть можливість отримувати дешеві кредити Держенергоефективності для того, щоб виконувати ті чи інші роботи для ОСББ: від термомодернізації - до закупівлі енергоефективного обладнання», - зазначив В. Кістіон.

ПРОТЕ:

Головне, щоб ці програми не спіткала доля багатьох інших державних ініціатив, що відійшли в небуття після завершення пілотних проектів через хронічне недофінансування.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини