Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ОЦІНКА АКТИВІВ ІНВЕСТФОНДІВ

4 листопада 2014, 09:01
174
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

НКЦПФР внесла зміни до Положення про порядок оцінки вартості чистих активів інвестиційних фондів і взаємних фондів інвестиційних компаній.

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Змінами, затвердженими рішенням від 23 вересня 2014 року № 1247, дано визначення таким поняттям, як балансова вартість, вартість придбання, невиконання зобов'язань емітентом облігацій, понижувальний коефіцієнт (ПК) та уцінка.

Також передбачено, що ринкова вартість цінних паперів українських емітентів, що внесені до біржового списку, визначається за даними біржового курсу на дату розрахунку вартості чистих активів. А цінні папери іноземних емітентів, що є в обігу на одній з провідних іноземних бірж, оцінюються за біржовим курсом, визначеним цією біржею на дату оцінки. При оцінці вартості активів інвестиційного фонду або взаємного фонду інвестиційної компанії вартість цінних паперів емітентів, реєстрацію випуску яких скасовано, дорівнює нулю.

Акції українських емітентів, звернення яких зупинено, оцінюються таким чином:

1) акції, звернення яких зупинено (окрім випадків реорганізації емітента), протягом 12 місяців з дати оприлюднення рішення про припинення звернення оцінюються за останньою балансовою вартістю;

2) акції, звернення яких зупинено більше ніж на 3 місяці, оцінюються з використанням ПК, який застосовується до балансової вартості таких акцій, яка склалася на дату оцінки, наступну за датою оприлюднення рішення про зупинення, а саме:

- ПК становить 0,5, якщо з дати оприлюднення рішення про зупинення пройшло від 3 до 6 місяців включно;

- ПК становить 0,25, якщо з дати оприлюднення рішення про зупинення пройшло від 6 до 9 місяців;

- ПК становить 0, якщо з дати публікації рішення про зупинення пройшло більше 9 місяців включно;

3) акції, звернення яких зупинено у зв'язку з реорганізацією емітента, оцінюються за останньою балансовою вартістю;

4) у разі відновлення звернення акцій їх оцінна вартість збільшується до вартості, що склалася до застосування ПК.

Також змінами передбачено особливості оцінювання цінних паперів емітента з дати оприлюднення інформації про порушення справи про банкрутство; оцінювання акцій українських емітентів, не внесених до біржового списку, й акцій емітентів, виключених з біржового списку організаторів торгівлі; оцінювання боргових цінних паперів.

ПРОТЕ:

Варто зазначити, що НКЦПФР, окрім іншого, дозволила не засвідчувати документи, що подавалися як звітність, печатками у випадках, якщо інвесткомпанія такої печатки не має.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини