Ця сторінка доступна рідною мовою. Перейти на українську

ЗАКОНОПРОЕКТ ПРО СКОРОЧЕННЯ ПОДАТКІВ

18 вересня 2014, 09:06
157
0
Реклама

ПРАВОВА ПОДІЯ:

У Верховній Раді зареєстровано законопроект № 5079 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України (щодо податкової реформи)».

ВПЛИВ НА БІЗНЕС:

Передбачається залишити тільки податок на прибуток підприємств, ПДФО, ПДВ, акцизний податок, екологічний податок, рентну плату, мито, податок на нерухоме майно та єдиний податок. Також пропонується продовжити дію військового збору до 1 січня 2016 року та підвищити до 2% ставку пенсійного збору з операцій купівлі інвалюти.

У разі прийняття документ повинен набрати чинності 1 січня 2015 року.

ПРОТЕ:

По-перше, зазначимо спробу черговий раз затвердити податкові зміни менше ніж за 6 місяців до початку нового бюджетного року.

По-друге, як і очікувалося після презентації розробленої ДФС концепції, багато в чому реформа зводиться до укрупнення податків. Так, наприклад, новий акцизний податок об'єднує існуючі зараз акцизний податок і цільову надбавку на вартість електроенергії. У свою чергу, збір за першу реєстрацію транспортного засобу та збір за спеціальне використання лісових ресурсів увійдуть до складу екологічного податку. Рентна плата об'єднає під одним заголовком усі платежі за користування надрами, а також збір за спеціальне водокористування та плату за користування радіочастотним ресурсом.

По-третє, багато ставок підвищилось, і в деяких випадках переглянуто у бік розширення базу оподаткування (як, наприклад, у випадку з податком на нерухомість).

Таким чином, доводиться констатувати, що уряд знову вирішив перекласти проблеми з наповненням бюджету на плечі платників податків, замість того щоб провести реальну реформу.

Залиште коментар
Увійдіть, щоб залишити коментар
УВІЙТИ
Підпишіться на розсилку
Щопонеділка отримуйте weekly-digest про ключові події бізнесу
Схожі новини